La tribuna

Inauguració de l'espai La Peixera

L’espai sota Art al Roc ha estat cedit pel Govern d’Andorra a La Xarranca,
associació de creadors, per a la seva gestió

Creat:

Actualitzat:

El proppassat dimecres 25 d’abril vam gaudir de la presència de la molt il·lustre ministra de Cultura, la senyora Olga Gelabert, a La Peixera, l’espai sota Art al Roc que ha estat cedit pel Govern d’Andorra a l’associació La Xar­ranca, associació de creadors, per a la seva gestió.

La presència de la ministra tenia lloc per la inauguració oficial de l’espai i també per celebrar i donar a conèixer l’acabament de la primera obra-instal·lació a La Peixera que, en format work in progress, va començar el 8 d’abril, i que ha estat portada a terme per un dels membres de La Xarranca, l’arquitecte i pintor Alfons Valdés.

A la inauguració vam comptar amb la presència de gran part de la premsa d’Andorra i d’RTVA. La ministra de Cultura es va congratular de l’impuls extra que la gestió de l’espai pot donar a la cultura en general i a l’art en concret.

En el torn de preguntes dels mitjans a la ministra, aquests van esmentar les dificultats que troben les persones per arribar a Art al Roc i a La Peixera. Unes dificultats que, com molt bé va puntualitzar la ministra, sovint són més psicològiques que físiques. Un primer alleujador d’aquesta pena, va continuar explicant la ministra, passaria per rebaixar la barrera psicològica amb què es troba el potencial públic, explicant tantes vegades com calgui, i des de les tribunes que calgui, que els pàrquings del voltant són a menys de dos minuts a peu dels dos espais. Sí: a dos minuts de la sala Art al Roc, que programa unes exposicions de gran volada estètica i conceptual; a dos minuts de la nova sala La Peixera, que, gestionada per La Xarranca, vol convertir-se en un laboratori de les arts de tota mena en interacció amb el públic, i a dos minuts d’una zona d’una bellesa incomparable per com aglutina la modernitat i el passat, la primera representada per les sales d’exposicions Art al Roc i La Peixera, i el segon representat pels horts d’un verd magnífic que se situen a l’oest d’ambdós espais.

Després de les preguntes dels mitjans a la ministra sobre diferents aspectes de la gestió cultural del Govern d’Andorra, va ser el torn de les preguntes a Alfons Valdés, l’autor d’Acció prima­vera, la instal·lació que inaugurava l’espai La Peixera.

L’Alfons va explicar que aquesta ha estat una obra in-progress, reptadora pel que fa al fet que es va haver d’enfrontar a omplir no només una tela, sinó un espai de 360 graus.

Per als que hi aneu, esperem que molts, és molt interessant observar com l’Alfons ha marcat una frontera dins de l’espai a partir de col·locar en alçada un cordill que travessa la sala en diagonal per després col·locar la seva obra a nivell de terra, no superant en cap cas la línia imaginària projectada pel cordill en el terra.

L’Alfons explica que la ins­tal·lació ha anat evolucionant a partir del que l’espai li inspirava, i també a partir de les diferents interaccions que ha tingut durant aquests dies amb persones que han visitat l’obra in-progress mentre ell hi treballava.

La instal·lació la componen obres ja acabades de l’artista, a qui agrada molt treballar amb material reciclat que després pinta amb colors que es fabrica ell mateix amb pigments i cola de conill. Hi ha una presència important d’ampolles de vidre que l’Alfons fa servir perquè les troba molt belles i perquè li agrada utilitzar-les com a marc dels missatges que construeix amb sorra, cendres, pedres, papers pintats, papers escrits, cintes, cel·lofanes...

En resum, la instal·lació que trobareu a La Peixera fins al primer cap de setmana de maig és una obra molt recomanable que continuarà amb obres també molt interessants d’artistes com Philippe Lavall, Juli Barrero, Myriam Grau, Emma Regada, Emmanuel Besnart, Maite Luque, l’Aparador de la Seu i altres.

* Juna Albert, Secretària de La Xarranca

tracking