Creat:

Actualitzat:

A punt està d’acabar el Carnaval i d’aquí a poques setmanes posarem punt final a l’hivern astronòmic. Un hivern que enguany no ha existit i que, espero equivocar-me, no existirà. El fred gairebé no s’ha fet sentir a les nostres contrades i la neu ha aparegut de manera esporàdica. Si les estacions d’esquí no haguessin invertit partides milionàries des de fa un bon grapat d’anys en els sistemes de neu artificial, la temporada d’esquí hauria estat inexistent. Venim d’un cap de setmana de Copa del Món d’esquí alpí a Soldeu. Les proves esportives han estat un èxit i la pista de l’Avet ha rebut elogis per l’excel·lent preparació. Des del novembre diuen els organitzadors que s’està preparant una pista que no hauria pogut ser una realitat només amb la neu caiguda del cel. Ja no hi ha hiverns com els d’abans. Fa molts anys que no neva el que hauria de nevar i que no fa el fred que hauria de fer. La tardor és gairebé inexistent i es passa de la calor estival, que ja dura fins a final d’octubre, a un hivern que sembla primavera. Ara la primavera hivernal s’encavalcarà amb la primavera astronòmica. Però durarà poc i al maig, amb gairebé tota seguretat, tornarem a batre rècords de calor per aquell mes. Passa any rere any. Després arribarà l’estiu abrasador i tornarem a escriure i a llegir sobre calorades que baten rècords de temperatura.

I també es pot parlar de la sequera. La pateix tot el sud d’Europa i també Andorra. Un país on l’aigua mai ha estat una preocupació comença a pensar en termes de sequera. I de restriccions ja n’hi va haver a la Massana abans d’aquest hivern que no ha estat hivern i que no ho serà. No sabem què ens depararà el futur, però no ens hauria d’estranyar que Andorra entrés també en crisi hídrica, com està passant amb els nostres veïns de Catalunya.

I mentre això passa encara haurem de sentir els negacionistes del canvi climàtic. Que per sort cap cada cop són menys i cada cop estan més inclinats cap a l’extrema dreta. Els negacionistes són negacionistes de tot. Ho eren del coronavirus i de les vacunes i també ho són d’un canvi climàtic que s’està convertint en insuportable.

tracking