Creat:

Actualitzat:

Fa dies que s’estan fent reunions a les diferents Parròquies en relació amb el funcionament del transport públic. L’objectiu és que les persones comparteixin les seves impressions i experiències, i que es facin totes aquelles propostes de millora que es considerin necessàries per poder aconseguir una alternativa al vehicle particular que doni resposta a les seves necessitats i faciliti una mobilitat eficient.

Els eixos de debat desenvolupats s’han centrat en el transport públic adaptat, competitiu i de qualitat, en la mobilitat sostenible, connectada i segura, i com evitarl’ús del vehicle particular afavorint un nou model de mobilitat.

La gratuïtat de la qual gaudim els residents a Andorra des del juliol del 2022 ha provocat un augment de quasi el doble dels passatgers diaris. Però davant d’aquesta gratuïtat, continuen existint determinats problemes que dificulten una millor implantació entre la població. Cal recordar que el transport públic és el quart pilar de l’estat del benestar, juntament amb l’habitatge, la sanitat i l’educació. A més, és l’eina que dona accés a les oportunitats laborals, sense exclusió de la població que no té permís de conduir o que no disposa de vehicle propi.

Tots els que de forma habitual en som usuaris, tenim molt clar quins són aquells aspectes de millora que cal aplicar. Les freqüències s’haurien de revisar, i caldria augmentar-les en hores punta per donar resposta a l’increment de passatgers en aquestes franges horàries. Alhora, la incertesa de saber en temps real la informació sobre on és el bus i quant trigarà a arribar, és un altre aspecte que milloraria el temps d’espera a les parades, com també disposar de panells informatius en temps real. També caldria millorar els vehicles, tant en amplitud com en la seva modernització. Hi ha busos molt antics i petits que en hores punta s’omplen molt ràpidament. A més, seria convenient una gestió eficient dels busos que pateixen retards importants per què es troben col·lapsats en embussos. Caldria poder incorporar més vehicles per evitar que els retards s’acumulin al llarg del dia.

Si volem fer d’aquesta forma de mobilitat sostenible una autèntica alternativa al vehicle privat per als desplaçaments quotidians, el Govern ha de prendre bona nota d’aquestes i d’altres propostes i apostar per la seva implantació.

tracking