Creat:

Actualitzat:

Enguany, el tradicional Consell de Sant Tomàs ha marcat diverses sorpreses per a aquells ciutadans que gaudim de les tradicions arrelades del nostre país. Tres han estat els elements que han fet d’aquest un dels més destacats de les darreres legislatures.

En primer lloc, hem pogut observar un canvi en els gambetos i tricornis dels consellers generals. Aquests canvis, visibles en el petit detall d’una repetició de fotografia històrica davant la porta de Casa de la Vall, porten els nostres representants a recuperar la imatge dels abillaments tradicionals tal com era fa un segle. Els dissenys, que havien canviat amb els anys per assimilar el gambeto a un abric, més modern, recuperen l’estil sota una minuciosa cura històrica, en base a exemples materials que han perdurat fins als nostres dies.

En segon lloc, se’n destaca l’anunci del síndic Carles Ensenyat de la transcripció de les actes fins ara preservades a l’armari de les Set Claus. Documents històrics, que han permès apuntalar el Consell General i els seus antecessors en tant que un dels més antics parlaments del món. Aquests arxius, que s’aniran transcrivint amb el rigor d’un equip professional d’historiadors medievalistes encapçalat per Jordi Guillamet, permetrà que historiadors, investigadors o fins i tot curiosos creuin aquest portal en el temps que els permetrà (re)descobrir els orígens del nostre país i comprendre’l millor. Celebro l’aposta de Sindicatura per la cultura i el coneixement, així com per l’obertura d’un dels nostres majors tresors nacionals.

El tercer element és el discurs del síndic en relació amb els grans reptes que afronta el país, amb una mirada al futur més immediat. S’obre un 2024 de reflexió i consideració d’una proposta d’acord d’associació amb la UE transcendental, de la reforma de la llei d’inversió estrangera, la reforma de les pensions i la despenalització de l’avortament. Tots ells, de profund calat en l’actulitat i estabilitat del nostre país i model institucional. Tots ells requereixen, en els propòsits del nou any, profunda reflexió, consensos i treball amb sentit d’Estat, en la recerca del millor per Andorra. No puc finalitzar aquest escrit sense desitjar a tots els lectors un molt bon Nadal i pròsper any 2024.

* Adrià Espineta, Conseller de Projectes participatius del Comú d’Andorra la Vella

tracking