Creat:

Actualitzat:

És una obvietat reiterar que el món actual es caracteritza per una gran complexitat en els seus diferents i nombrosos àmbits. Les relacions internacionals, econòmiques, polítiques i interpersonals no queden al marge d’aquesta constatació. I tots i cadascun de nosaltres ens confrontem a aquesta dificultat i intentem, amb més o menys èxit, resoldre les contradiccions que en davallen.

Tanmateix, emergeixen regularment en el debat públic unes noves paradoxes que, dit amb tot respecte, freguen l’absurditat i venen fonamentades, en gran part, per una ceguesa preocupant en l’anàlisi de la realitat i que poden causar cert temor quant a les seves conseqüències. N’esmentaré dues que semblen del tot inversemblants.

Durant la crisi de la covid va irrompre un moviment antivacuna que, a més de negar l’eficiència d’aquesta resposta mèdica, es va oposar a l’obligació corresponent que molts governs havien instituït, per protegir la població. Criticaven l’autoritarisme d’aquesta decisió i denunciaven un atac als principis democràtics, del tot inacceptable. Sorprenentment, una part significativa d’aquests militants de la llibertat, tal com ells mateixos es qualificaven, van fer posteriorment costat al poc demòcrata Putin en el moment que, sense motiu justificat si no és el seu hubris desproporcionat, va decidir envair Ucraïna, país veí i democràtic. I he de confessar, amb humilitat, que encara avui no he entès aquests posicionaments successius, del tot contradictoris.

Segueix el mateix patró l’actitud de molts campus d’estudiants americans que fins ara militaven ferotgement per la cultura woke i en defensa dels grups minoritaris, tal com els LGTB+, i que, de cop i volta, acorden el seu suport incondicional al grup terrorista Hamas, que té com a dogma irrefragable,entre altres extrems, la negació de la diversitat de les condicions sexuals. I aquest suport no es dirigeix al poble palestí o a l’israelià, que són conjuntament les víctimes directes i indirectes de l’atac del 7 d’octubre, sinó bé amb aquests fanàtics religiosos. Per tant, una segona contradicció, igualment del tot inversemblant que porta a pensar que el futur serà encara més complex a analitzar, entendre i acceptar.

tracking