Creat:

Actualitzat:

Crec que ningú pot posar en dubte que les temperatures que hem patit aquests dos últims estius no són normals. La manca de pluges des de fa més d’un any, i una calor mai recordada, ens evidencien que el canvi climàtic ja es troba afectant el nostre país. Constitueix l’amenaça mediambiental més gran a què s’enfronta la humanitat.

És un canvi climàtic que posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, la salut i benestar de la humanitat. Apareixen fenòmens meteorològics extrems, com danes, tempestes i huracans. Les onades de calor cada cop són més intenses, duradores i freqüents que mai. Els megaincendis arrasen més espais vegetals i les sequeres deixen la terra cada cop més erosionada, la qual cosa provoca la desertització. Aquests impactes causen, alhora, danys econòmics i socials que seran cada vegada més greus: en collites i en la producció alimentària o riscos per a la salut.

És evident que els esforços que hi ha de dedicar cadascun dels països, amb el foment de polítiques mediambientals, són fonamentals. I tot i que de forma constant ens omplim la boca sobre les accions que cal dur a terme per evitar el desastre evident, la realitat i les accions són ben diferents. Perquè tots entenem que una part de la lluita contra el canvi climàtic passa per la responsabilitat ciutadana, però una altra, la més important, passa per les mesures que les administracions públiques posen en marxa. Entre elles, la protecció del nostre medi natural com a eina fonamental per aconseguir uns refugis climàtics. Les mesures per les quals s’ha apostat durant els últims 20 anys s’allunyen de mantenir les ciutats amb espais verds, substituint els arbres per ciment. Es talen sense cap mirament, i sense intentar substituir-los d’alguna forma.

Si eliminem els arbres, es fan places dures que no cuiden les ombres, desapareixen grans zones verdes, existeix una mala política de recursos de l’aigua, no és fas res per eliminar pols, soroll, no només no s’aporta nivell de vida, sinó que ajuda al fet que cada cop faci més calor. Per tant, potenciem el canvi climàtic.

Ningú pot oblidar que la Terra és un préstec que hem de retornar a les generacions futures amb les millors condicions possibles.

tracking