Creat:

Actualitzat:

Avui celebrem el dia més llarg de l’any, tot i que evidentment no superarà les 24 hores reglamentàries. En realitat, gaudirem únicament de la jornada amb la il·luminació solar més extensa, fita que marca el principi de la temporada d’estiu.

Des de fa segles, els científics han explicat aquesta especificitat, que davalla tant de la rotació de la Terra a l’entorn del Sol com de la pròpia rotació sobre el seu eix. En efecte, des de Pitàgores i Aristòtil s’ha determinat la rotunditat del nostre planeta. Com qualsevol evidència científica, durant segles mai s’ha discutit aquesta afirmació. Almenys, fins ara. Lamentablement ha sorgit de nou una pseudoteoria segons la qual el nostre planeta no presentaria la forma d’una esfera, sinó que seria totalment aplanat. Uns anys enrere s’hauria considerat aquesta afirmació una broma. Ara bé, avui dia, gràcies a internet, aquesta bajanada, igual que moltes altres, s’està difonent a la velocitat de la llum, atorgant-li així certa credibilitat. I poc importa als seus partidaris l’absurditat que comporta aquesta manifestació. En efecte, és suficient viatjar en avió per adonar-se d’aquesta realitat física, la qual ve a més a més demostrada per les imatges gravades pels nombrosos satèl·lits que ens sobrevolen. És il·lustratiu comprovar com els favorables a aquesta asseveració són, en gran part, els mateixos que posen en dubte que Buzz Aldrin i el seu company Armstrong han posat el peu sobre la Lluna. Tots ells comparteixen una ideologia complotista, que comporta l’oposició a qualsevol fet científicament adverat però que no correspon amb la seva creença.

Certament, alguns opinaran que així és des del principi de la humanitat. Ara bé, en el passat, unes teories com aquestes eren articulades per un grup reduïdíssim de persones que, a més a més, no tenien els mitjans per difondre-les. Avui dia, internet i la manca de control d’aquesta eina n’accentua la difusió amb les conseqüències que això pot comportar, en particular sobre les persones que no tenen cap esperit crític. I aquest perill es veurà augmentat per la utilització exponencial de la intel·ligència artificial, que permet imaginar i crear ítems del tot virtuals.

tracking