Creat:

Actualitzat:

Les recents eleccions autonòmiques i municipals del nostre país veí del sud corroboren el sotrac dels partits socialistes clàssics al continent europeu, i el gir cada vegada més comú al centredreta de la societat. Abans que algú em pugui titllar de populista, mirem els darrers resultats electorals.

A les eleccions finlandeses del passat abril, en centredreta es va imposar al partit socialista, cosa que va provocar la dimissió de la seva candidata i fins llavors primera ministra, Sanna Marin, una jove promesa que movia les masses amb un estil de lideratge únic. Marin era una líder seguida i respectada per les esquerres europees, que va acabar sent digerida per la societat finlandesa. Al març, una desmotivació similar va fer que, a les eleccions d’Estònia, el partit socialista assolís la cinquena posició amb només el 9,2% dels vots. Suècia és un altre cas cridaner. Sent un dels països referents per al socialisme, el setembre de 2022 va viure un gir cap al sector liberal: el líder del Partit Moderat Ulf Kristersson va ser escollit primer ministre.

Però aquest corrent no es queda únicament en països del nord d’Europa, sinó que arriba fins al sud, com Portugal amb el president de centredreta Marcelo Rebelo de Sousa, Grècia amb la victòria de Mitsotakis al maig o el cas centrista del nostre copríncep, Emmanuel Macron. A les eleccions autonòmiques i municipals espanyoles, aquesta desafecció per l’esquerra i extrema esquerra s’ha plasmat amb la pèrdua de més de 400.000 vots d’aquestes formacions, respecte al 2019. Com a conseqüència, el president del Govern Pedro Sánchez s’ha vist obligat a convocar eleccions generals anticipades, per al proper 23 de juliol.

Pel que fa a Andorra, en les passades eleccions del 2 d’abril també vam observar una davallada de vots de la coalició d’esquerres que va provocar, com en l’exemple de Finlàndia, la dimissió del candidat.

En definitiva, i des de la meva opinió, tot apunta a una tendència centrista i moderada en el territori europeu, almenys per als propers anys. Està el socialisme en el seu pitjor moment?

* Eduard Muñoz, Secretari del Comitè de Demòcrates d’Andorra la Vella

tracking