Creat:

Actualitzat:

Avui, per fi, després de dues setmanes extenuants –i sense comptar la precampanya–, Andorra està cridada a les urnes per decidir el futur per als propers quatre anys. Les eleccions, o la festa de la democràcia, són per a un Coprincipat parlamentari com el nostre una de les més riques expressions de la participació ciutadana.

No dedicaré l’article als continguts de la campanya, sinó a la participació ciutadana, per a la qual avui és un dia clau.

Les dades del vot judicial denoten que enguany una part considerable de la ciutadania –9.010 persones o un 30,07% del cens– ha decidit anticipar el vot a la Batllia. I si aquesta tendència es reprodueix avui (i no és d’excepció en trobar-nos a les portes de Setmana Santa, que també pot ser), podria ser indici que el 2023 la participació a les eleccions augmentarà respecte als comicis del 2019 i tindrem un menor percentatge d’abstenció. Els esforços per pal·liar-la s’han vist en part satisfets facilitant i obrint el vot per correu, el qual ha pogut exercir part dels ciutadans que viuen a l’estranger.

No m’agrada entrar a valorar si l’abstenció afavoreix alguns o perjudica altres. Personalment considero que l’abstenció perjudica la democràcia en si mateixa. Una xifra elevada d’abstenció denota, més que una protesta política, deixadesa en el dret de la ciutadania a participar als comicis. Molts dels nostres avantpassats van lluitar precisament perquè avui nosaltres visquem en una societat democràtica i lliure. Quants dels nostres pares, avis o besavis van lluitar durant la primera meitat del segle XX contra l’avenç d’ideologies i sistemes autoritaris, creient en un món futur més just i lliure? Gràcies als seus esforços podem a dia d’avui gaudir de múltiples opcions polítiques a elegir o d’opcions de protesta dins del mateix sistema de vot: el vot en blanc i el vot nul, que molts empren amb especial enginy per fer valdre la seva protesta. I fins i tot aquesta darrera opció és preferible a l’abstenció.

Crec que els ciutadans que s’estimen Andorra participen a la festa de la democràcia amb la dignitat i la fortuna que tenim en ser cridats a les urnes. Us encoratjo a participar-hi, encara que sigui per protestar, però aneu nombrosos a votar. Per vosaltres, per Andorra!

tracking