Creat:

Actualitzat:

Ja fa anys que soc usuària del transport públic per anar a treballar diàriament, i per molts motius. Malgrat alguns inconvenients, puc afirmar que tenim un bon transport públic, tot i que de ben segur que no es valora suficient.

Tots sabem que el transport públic té un impacte sobre la nostra salut i benestar, ajuda a promoure estils de vida més saludables, ja que s’associa a majors nivells d’activitat física no programada sobre les persones que utilitzen el vehicle privat.

El transport urbà és una gran font de contaminació ambiental. Sabem que produeix el 40% de les emissions de CO2 i el 70% de les emissions d’altres contaminants, a més del soroll ambiental en àrees urbanes.

Ara, a més, podem gaudir d’un transport gratuït, com a mínim durant uns mesos, fet que ajuda l’economia domès-tica.

No sé si cada cop hi ha més usuaris que l’utilitzen de manera regular, però espero que cada cop hi hagi més persones decidides a deixar el cotxe a casa.

Molts països han demostrat que, quan s’ofereix una oferta de transport públic de qualitat, aquesta es converteix en una forma de mobilitat sostenible, en una autèntica alternativa al vehicle privat per als desplaçaments quotidians.

Cal recordar que el transport públic és el quart pilar de l’estat del benestar, juntament amb l’habitatge, la sanitat i l’educació. Ho és pel fet que també és l’eina que dona accés a les oportunitats laborals i d’oci que es generen arreu del territori, sense exclusió de la població que no té permís de conduir o que no disposa de vehicle propi.

Altres aspectes, com el disseny de les línies, les freqüències, els horaris, l’ampliació de l’horari del bus nocturn, la xarxa wifi a bord, així com rètols electrònics indicadors de la línia poden ajudar a assolir l’objectiu.

Cal fer més campanyes sobre la importància d’utilitzar el transport públic entre els ciutadans, i remarcar la necessitat d’un canvi d’hàbits a la població que fa un ús del vehicle privat i els beneficis del transport públic en relació amb la capacitat de transport, la reducció d’emissions contaminants, la salut, la seguretat viària, la lluita contra el canvi climàtic, l’equitat social i la no discriminació, els llocs de treball, l’estalvi en infraestructures, l’economia domèstica i el benestar personal.

tracking