Creat:

Actualitzat:

El darrer mes he tingut l’oportunitat professional de formar part d’un grup de 84 joves diplomàtics de 34 països de l’àrea francòfona (amb representació de quatre continents) que participàvem en la primera formació específica per a professionals de les relacions internacionals que ha organitzat, i finançat, la Universitat Senghor a Alexandria (Egipte).

La Universitat Senghor (anomenada així per Léopold Sédar Senghor, primer president del Senegal i un dels pares de l’Organització Internacional de la Francofonia, OIF) és un dels operadors directes de l’OIF i, com a tal, ofereix a la comunitat francòfona eines i recursos formatius en llengua francesa, formant amb excel·lents criteris de qualitat una part important dels futurs professionals públics de la comunitat francòfona de caire internacional.

La Universitat Senghor es dedica primordialment al desenvolupament africà i n’orienta les formacions i cursos, però no perd en cap cas la voluntat de formar professionals preparats per afrontar els reptes que la comunitat internacional presenta i, sobretot, de proporcionar les millors eines per a la seva gestió i resolució. S’ubica, a més a més, en una ciutat amb una important herència francòfona, que alhora compta amb segles d’història a nivell educatiu i formatiu.

Sempre resulta instructiu viure en un país com Egipte, i en un continent com l’africà, fora dels paràmetres que establim quan hi anem de vacances. Més encara quan comparteixes l’experiència amb joves que es dediquen a la nostra professió, amb les diversitats d’opinions i criteris que ajuden a millor comprendre altres perspectives i a aprendre’n, per formar, també, noves idees pròpies.

És necessari escoltar i també aportar per arribar a establir els millors lligams i amistats possibles, i aquesta lliçó no s’aplica tan sols en l’àmbit professional, sinó que també l’hem de fer extensiva en la resta dels àmbits. M’hi emporto excel·lents amistats, coneixements i experiències i desitjo que més professionals puguin continuar formant-s’hi en les mateixes condicions en les quals ho he pogut fer jo.

tracking