Creat:

Actualitzat:

L’índex de rendiment ambiental de la Universitat de Yale (EPI, per les seves sigles en anglès) revisa, cada dos anys, l’estat de la sostenibilitat al món. Aquest indicador, que té en compte diferents paràmetres, classifica 180 països d’acord amb els esforços nacionals per protegir la salut ambiental, millorar la vitalitat dels ecosistemes i mitigar el canvi climàtic. Com a resultat, atorga una puntuació que destaca els països líders en sostenibilitat. Els primers llocs de la classificació són per a Dinamarca, Regne Unit i Finlàndia. Malgrat que no hi ha informació sobre Andorra, a tall indicatiu, els nostres veïns ocupen el lloc 12 de la classificació, pel que fa a França, i el 27, pel que fa a Espanya.

Encapçala el rànquing Dinamarca, un país petit però ric, que ha reduït les emissions durant les últimes dècades. No existeix cap altre lloc al món amb un projecte climàtic que hagi donat tant bon resultat i, no obstant això, l’economia ha continuat creixent. La ciutat de Copenhaguen ha reduït el consum de calefacció en un 15%, més de la meitat de la mobilitat urbana es fa en bicicleta, a peu o en transport públic, i la meitat de la calefacció i l’electricitat prové de fonts renovables. En el canvi d’estil de vida pesa la mentalitat dels danesos, que senten respecte pel medi ambient i ho prioritzen en les eleccions. També juga a favor la cultura empresarial, amb moltes empreses familiars que miren a llarg termini i creuen que la sostenibilitat els reportarà beneficis. Com és sabut, en molts llocs del planeta les empreses s’han oposat a les mesures de sostenibilitat quan han pogut representar una reducció dels beneficis, limitant-se a rentar la imatge, quan no han estat clarament hostils.

Les projeccions de l’EPI indiquen que només quatre països (la Xina, l’Índia, els Estats Units i Rússia) seran responsables de més del 50% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle el 2050, si es mantenen les tendències actuals. Un total de 24 països, que l’informe anomena dirty two-dozen, seran els responsables de gairebé el 80% de les emissions el 2050, tret que les polítiques climàtiques s’enforteixin i les trajectòries d’emissions canviïn. Malgrat els compromisos, les accions de la majoria de països són insuficients per mitigar el canvi climàtic.

tracking