Creat:

Actualitzat:

Sempre és millor viure entre una població informada i conscienciada a l’hora d’afrontar una crisi sanitària. Les persones, amb unes directrius clares i una informació sense ambigüitats, haurien d’actuar de forma responsable per protegir-se davant un virus mortal per a la nostra espècie.

Lamentablement, és trist constatar que un cop aixecada l’obligatorietat del confinament sota l’amenaça de sancions, no hem estat capaços d’aturar una epidèmia que teníem controlada. Massa comportaments irresponsables estan generant rebrots arreu d’Europa. Allí on nosaltres viatgem.

És en moments així quan des de la política cal prendre decisions radicals, malgrat siguin impopulars. Cal reaccionar, doncs, per evitar mals majors, encara que et titllin de paternalista. Les xifres dels rebrots demostren que un cop ens va ser retornada la responsabilitat individual, o, si es prefereix, ens vam trobar amb la nostra preuada llibertat a les mans, no tothom n’ha sabut tindre cura.

És en moments com aquest quan es pot mesurar la talla d’un dirigent. Perquè la talla d’un polític no es mesura amb les enquestes del CRES. Es mesura en el moment de prendre decisions dràstiques davant de situacions crítiques. Es valora en veure si la mà li tremola quan cal emprendre accions impopulars, per tal de protegir una població que no ha estat capaç, per si mateixa, de fer els autosacrificis necessaris per evitar més contagis. I que tampoc ha tingut l’autocontrol imprescindible per protegir-se d’un virus mortal.

Si bé es cert que en la comunitat científica no hi ha consens sobre els beneficis de l’ús de la mascareta, quan aquest es fa solament en zones geogràfiques concretes, sí que hi és quan es parla d’un ús continental o global. Perquè s’ha demostrat que la possibilitat de contagi entre una persona infectada asimptomàtica quan parla amb una sana, és d’un 1,5% si ambdues porten mascareta. Però si la infectada no en porta i la sana sí, aquest percentatge puja fins al 70%.

En resum, si fins ara aquells que com a ciutadans han fet la part que els pertoca, que és rentar-se les mans, portar mascareta i mantenir la distància social, a partir d’ara han d’exigir al Govern que faci la seva: testar, rastrejar, aïllar i posar en quarantena els positius. I que decreti també l’ús obligatori de la mascareta al Principat d’Andorra.

tracking