Foc i lloc

Atents a Europa

Els fronts oberts a Brussel·les marcaran uns comicis comunitaris que Andorra seguirà amb lupa

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions europees del pròxim 26 de maig centraran l’atenció mediàtica a molts indrets del vell continent i arreu del món. Es tracta d’una situació lògica atesa la dimensió geogràfica i demogràfica d’Europa i dels interessos que això pot jugar a favor o en contra dins de la geopolítica mundial. Malgrat que no votem als comicis, els ciutadans d’Andorra també tindrem un ull posat en els resultats que determinaran la configuració de l’Europarlament per als pròxims cinc anys tant per la nostra proximitat com pel grau d’interrelació que tenim amb la Unió Europea (UE), que influeix en les polítiques del nostre dia a dia.

A més, el fet que el Govern estigui immers en plenes negociacions per signar un acord d’associació amb la UE fa créixer encara més l’interès per saber quins seran els interlocutors a l’altra banda de la negociació durant la propera legislatura. Actualment, el nou escenari dins de l’hemicicle és incert, fruit de les evolucions polítiques, socials i econòmiques dels últims anys, que en alguns casos han reforçat o debilitat els principals actors presents a la primera línia de la política comunitària.

Després d’anys en què les eleccions europees havien perdut interès per part dels electors, com així ho demostren les estadístiques –des del 1979 fins al 2014 la participació va decaure del 62% al 42%-, ens trobem davant de possibles indicis que podrien indicar que enguany el seguiment podria ser major davant dels reptes actuals i les preocupacions que tenen els ciutadans. Aspectes com el Brexit, el canvi climàtic, el baròmetre dels lideratges d’Angela Merkel i d’Emmanuel Macron, l’auge de noves forces polítiques o el cas català centren l’atenció dels mitjans de comunicació i dels ciutadans.

D’entrada, hem observat com s’està duent a terme un seguiment exhaustiu de la precampanya des de diferents països per a unes eleccions que serviran per escollir el braç executiu i legislatiu de les institucions comunitàries. Aquests comicis seran un bon mecanisme per mesurar el grau de participació i d’implicació dels ciutadans en el projecte europeu, que per a alguns es veu com una oportunitat per reforçar-lo, mentre que d’altres alerten que podria acabar debilitat.

tracking