Foc i lloc

El Pas de la Casa

Com a àrea estratègica d’Andorra, s’ha de cuidar, protegir i potenciar

Creat:

Actualitzat:

Una àrea estratègica d’un ter­ritori s’ha de cuidar, protegir i potenciar. Això és el que suposa el Pas de la Casa per a Andorra: una àrea estratègica. Enclavat a més de 2.000 metres, el poble és un motor econòmic per a la parròquia d’Encamp i per al conjunt del país. El volum de negoci que generen els empresaris i treballadors de la vila podria equiparar-se i fins i tot superar el del conjunt del tan publicitat i promocionat eix comercial de Meritxell-Carlemany.

Per això, la malaurada esllavissada a la carretera RN-22 ha fet saltar totes les alarmes. El tancament total de la principal via de comunicació del Pas de la Casa amb França evita que el constant i fidel flux de turisme francès arribi com de costum.

Tot i això, molts dels comerços i empreses tenen obertes les portes per tal de rebre com és habitual tothom qui s’hi vulgui apropar. Aquesta és una mostra més de la constància i de l’esforç al qual estan acostumats els seus habitants. Per això, és molt important evitar donar el missatge que el Pas de la Casa és un desert o una ciutat fantasma. S’ha d’evitar que si algú té la idea d’apropar-s’hi, acabi per desdir-se’n pensant que s’ho trobarà tot tancat.

Si alguna cosa bona es pot extreure d’aquesta situació és que per fi el Pas és a la consciència de tots els habitants d’aquest país. Tot Andorra mira cap al poble. Per fi, els seus habitants i treballadors veuran reconeguts el mèrit i l’esforç de viure i treballar en aquesta vila, on les condicions climàtiques i de vida són prou dures perquè se’ls tingui en compte desenvolupant plans estratègics transversals exclusius només per a ells.

Tant de bo aquesta sigui l’ocasió per convertir aquesta crisi en l’oportunitat de solucionar molts dels problemes que tenen a la vila. El ministre portaveu anunciava aquesta setmana algunes mesures excepcionals per a una situació excepcional, referida a l’esllavissada. Però la idiosincràsia específica del Pas de la Casa fa que tot l’any s’hagin d’aplicar mesures excepcionals que han de venir de part del Govern i també del comú. El Pas com a àrea estratègica d’Andorra s’ha de cuidar, protegir i potenciar.

Una abraçada enorme de solidaritat a les famílies que avui estan patint aquest tall i desitjar que ben aviat es restableixi la circulació a l’RN-22.

tracking