Foc i lloc

Qui presum fa fum

Les preocupacions de la ciutadania també són més complexes i més diverses

Creat:

Actualitzat:

Estem en un moment, no només a Andorra, en el qual sembla que les majories electorals seran cada cop més difícils d’obtenir i, per tant, la recerca de pactes entre les diferents forces polítiques per assegurar la governabilitat serà cada cop més normal i necessària. Aquesta nova realitat es pot enfocar des de dos vessants: eixamplar els espais polítics existents buscant l’aproximació entre els diferents partits ampliant el que es coneix com a centre polític, o bé imposar una lluita de blocs que, inexorablement, porta a fer créixer els extrems i fer desaparèixer els espais amplis de cohabitació i d’entesa.

Els resultats electorals que s’obtenen a les urnes són cada cop més complexos i més difícils d’interpretar. La situació és més confusa perquè el missatge i les preocupacions de la ciutadania també són més complexes i més diverses com a reflex de la pròpia societat. Per tant, en un moment en què per donar resposta a aquesta societat els diferents partits han de negociar i arribar a pactes entre si, sobta que hi hagi partits que no només renunciïn a participar en aquests pactes, sinó que treballin perquè no se’n pugui assolir cap.

Han passat tres setmanes de les eleccions però sembla que el Partit Socialdemò­crata encara estigui en campanya, més preocupat per mantenir viu el discurs de la crispació i la confrontació que no li va funcionar llavors que per treballar per donar resposta als principals reptes de la nostra ciutadania sobre la base dels resultats obtinguts per cadascú.

En un moment en el qual allò que cal és que tothom treballi per trobar aquells consensos que ens facin avançar com a país tenim que els que s’autoproclamen abanderats de la puresa ideològica, aquells que sempre treuen pit volent mostrar la manca d’ideologia dels altres, no els cauen els anells per proposar un pacte amb els seus màxims antagonistes només per assegurar la cadira al Govern. Com diu la dita, qui presum fa fum.

Per sort, la resta de forces amb representació parlamentaria sí que sembla que han entès el missatge enviat per la ciutadania i estan disposades a treballar per aquests consensos que ens facin avançar com a país. Aquest sí que és un molt bon missatge cap a la nostra societat.

tracking