Foc i lloc

Les lleis de DA

La voracitat legislativa dels ‘taronja’ no ha fet canviar Andorra cap a millor

Creat:

Actualitzat:

Joc dels encerts: intenti’s imaginar la quantitat de lleis que ha aprovat el Consell General en aquesta legislatura... 10? 20? 30? I ara imagini’s el nombre de textos que s’han aprovat durant els dos mandats de DA... 40? 50? Potser tirant llarg 60?

Solució: durant la primera legislatura de Demòcrates per Andorra es van aprovar un total de 138 lleis. Durant l’actual legislatura s’han tirat endavant la gens menyspreable xifra de 88. Per tant, des de l’inici del mandat de Toni Martí el Consell General n’ha aprovat un total de 226.

La xifra esgarrifa, 226 lleis aprovades en set anys i escaig. No sé si el lector, que de ben segur ha aplicat un raonament lògic en la resposta de les dues preguntes, ha encertat el joc o s’hi ha apropat mínimament. S’ha de reconèixer que tenia una dificultat molt elevada i només a l’abast d’aquells que segueixen la política de més a prop o que hi participen activament.

El problema d’aquesta voracitat legislativa de DA és que té diversos inconvenients: un d’ells és que és materialment impossible que la societat absorbeixi aquest cabal legislatiu, l’interioritzi i, per tant, el pugui complir. Un altre és la imatge que donen a possibles inversors estrangers que segur que es pregunten on és la seguretat jurídica abans de sortir corrent cap a altres destins més estables. Un altre inconvenient important és que la celeritat en què s’aporten noves lleis a la cambra per ser aprovades fa que les conselleres i consellers hagin de treballar amb terminis molt curts, afectant la seva qualitat i obligant a fer-ne d’altres que modifiquen les aprovades a correcuita. Altres es voten sense tenir cap mena d’impacte sobre la societat.

Per altra banda, analitzant el país abans i després de les 226 lleis aprovades sota el mandat de DA, els ciutadans ni han millorat la seva qualitat de vida, ni s’han solucionat problemes greus com la manca d’habitatge, ni les empreses s’acaben d’enlairar. A banda de dues o tres, les altres 220 lleis han passat sense pena ni glòria.

Per això és escandalós que a quatre mesos de concloure la legislatura, DA tingui preparades per treballar i aprovar 29 lleis més i pretengui que de pressa, corrent i de qualsevol manera se n’aprovin 13. Literalment, s’ha begut l’enteniment.

tracking