Foc i lloc

Tot recordant Martí Salvans

Allò que hem de fer és seguir
el seu mestratge

Creat:

Actualitzat:

Recordo el comiat a Martí Salvans amb sensació de buidor com conscient, tot d’un plegat, que esdevens orfe. Crec que aquesta és la sensació que vam viure moltes persones en aquest país aquell dia de juliol, aviat farà tres anys, quan vam saber de la marxa d’una gran persona que va sucumbir a la passió pel seu país i s’hi va acabar dedicant en cos i ànima.

Investigador incansable de la història d’Andorra i, sobretot, de la seva parròquia (faceta que li va ser reconeguda públicament amb un Premi Principat d’Andorra d’investigació històrica del Consell General), crec que podem afirmar amb orgull que Martí Salvans ha estat un dels erudits de la història d’aquest país. Amb ell, però, també s’obria la dimensió, en tot allò que feia, de la persona generosa, compromesa, honesta, neta i reflexiva que he conegut en molts anys. I això sí que va més enllà d’aquells sentiment de pèrdua que haguem pogut tenir en l’àmbit personal: és una pèrdua col·lectiva, un buit que no podrem omplir.

Allò que hem de fer, perquè li ho devem, és seguir el seu mestratge, recollir el seu llegat i fer-lo present en tots aquells àmbits que ens sigui possible. A Demòcrates hem cregut, des del respecte i voluntat; de mantenir tots els valors que el Martí Salvans representava. Donar nom a un projecte que pretén generar un espai de reflexió i de debat era una bona manera de fer-ho. Reflexió davant la visceralitat que ens està portat a relegar la raó i el sentit comú al calaix de l’oblit. La generositat del diàleg que tants s’entesten a evitar, per voluntat o incapacitat, substituint-la per una actitud basada en els prejudicis i en la desconfiança. Asseiem-nos i atrevim-nos a compartir idees, projectes… i pors.

Aquesta és la nostra aportació en l’homenatge a una persona que, sense cap mena de dubte, és patrimoni de tot el país. Vam tenir la immensa sort de poder comptar amb les seves qualitats per tirar endavant el nostre projecte polític, com també va compartir-la amb moltes altres persones, organitzacions i col·lectius perquè, les persones generoses com el Martí, sempre estan a disposició de tots.

tracking