Foc i lloc

Mirar el 68 des del 2018

El poble francès va ser capaç de posar en marxa una nova revolució

Creat:

Actualitzat:

A molts ens va agafar ben jovenets. Llavors, les comunicacions no tenien res a veure amb el món interconnectat d’avui però, amb tot, el Maig del 68 va canviar les nostres vides: potser no de forma immediata, però va ser l’instigador d’un procés de transformació o d’evolució que va culminar amb la conquesta de drets i llibertats que són, avui, els valors que sustenten la majoria de democràcies europees.

En ple segle XX, el poble francès va ser capaç de posar en marxa una nova revolució, iniciada pels estudiants, als quals van seguir els sindicats i bona part de la societat francesa. Una revolució que va acabar penetrant en aquella Andorra encara abstreta de tot allò que passava al seu entorn però també enmig d’una dinàmica de canvi i d’obertura incipients, marcades per aquell primer turisme d’esquí i de compres.

Mirem amb cert romanticisme aquell Maig del 68 i, mig segle després, França torna a viure una onada de mobilitzacions i de protestes que fan aflorar, potser, aquella ànima revolucionària que difícilment pot invocar un Maig del 2018: no es veu avui aflorar, com llavors va ser el cas, els elements necessaris que generin un canvi profund de societat.

Llavors, la societat francesa no es conformava amb l’estabilitat econòmica i política que havia portat l’arribada del general De Gaulle al poder i l’individu es reivindicava en tota la seva dimensió: volia perspectiva i capacitat de decidir. I això va marcar molts esperits: passes de gegant en l’alliberament de les dones, en la construcció d’un discurs contrari a l’imperialisme dels Estats Units i en una cultura transgressora –Jean Luc Godard, Jean Paul Sartre, Georges Moustaki, Le Forestier, Joan Baez– amb escriptors, filòsofs, directors de cinema, músics i cantats que van materialitzar a través de la seva obra i posicionaments aquest esperit.

Va ser un temps convuls que ens ha afectat a tots: uns diuen que va ser l’inici de la decadència europea, altres que van consolidar els avenços socials actuals. En qualsevol cas, penso que coincidirem en el fet que, sobretot, va canviar moltes estructures mentals que han estat decisives per mirar el món des de la llibertat.

tracking