Foc i lloc
Corrupció i control de les institucions
Quin serà el proper pas de DA? I, sobretot, de veritat, no farem res?
Un dels fonaments de la idea d’Estat es basa en un principi relativament senzill: els individus cedim voluntàriament part del nostre desig i dret natural de ser lliures a un poder central per assolir uns objectius majors com ara la pau o la conservació, en recerca finalment de tranquil·litat individual i social. Malauradament aquest pacte no sempre ha estat capaç de generar bons resultats. Si per alguna cosa s’han caracteritzat els règims autoritaris ha estat per desmantellar i atacar des de l’arrel tots els mecanismes de l’Estat destinats a generar confiança i sobretot a donar tranquil·litat als ciutadans, i per aconseguir que tinguin por i desconfiança.
Quan la corrupció s’instal·la en una societat, es generalitzen les discrecionalitats, els favoritismes i les adjudicacions que malmeten i malbaraten els cabals públics perquè en realitat responen només a interessos particulars d’alguns a qui cal ajudar a canvi de la seva col·laboració. En totes aquestes situacions el progrés econòmic i el benestar dels ciutadans cauen en picat, les desigualtats augmenten, els petits empresaris i professionals tenen enormes dificultats, qui té menys recursos pateix cada dia més i més...
No és cap casualitat que els països amb menor corrupció i amb una major independència de les institucions són els més pròspers; però encara em sembla molt més important destacar que és on els ciutadans viuen més tranquils i gaudeixen d’una major confiança i esperança en el seu dia a dia. I, sobretot, no tenen por!
Quan, a més, un partit amb només 7 anys de vida nomena per dirigir institucions que han de vetllar per la nostra seguretat, confiança i donar-nos tranquil·litat, excònsols, exconsellers, exministres, exsecretaris d’Estat, tots per la mateixa formació; quan es denota cada dia una voracitat controladora i anul·ladora dels mecanismes de l’Estat que sembla del tot insaciable; quan s’imposa una cultura del pensament únic (quina por!) a risc de ser durament atacat si no se segueix; quan es pretén desprestigiar institucions –de moment fora de control– com ara el Tribunal Constitucional, l’únic que queda demanar-nos és: i ara què? Quin serà el proper pas? I sobretot, de veritat que no hi penses fer res? No serà ja massa tard, demà?