DE LA MEVA AGENDA

El petó de Judes d'enquimerable actualitat

Confesso que les escenes del camí de la creu de Jesús és la que més em remou les entranyes

Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans d’Andorra ens felicitem que el Ministeri de Cultura hagi recuperat dues pintures de l’Alta Edat Mitjana EL PETÓ DE JUDES, pintades entre els anys 1200 i 1210 per a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Gràcies, Ministra Mònica Bonell per enviar als joves d’AINA la pintura que tant estimo. Confesso que de les escenes del camí de la creu de Jesús és la que més em remou les entranyes. Potser per aquest motiu l’he meditat en molts moments crítics de la vida. Les emocions les he guardades gelosament només per a mi. La fotografia de la pintura recuperada del Petó de Judes m’ha obert l’esperit per estudiar-la amb els infants i els joves.

No em canso de predicar a la mainada del taller de catequesi que han de fer abraçades i petons a l’avi i a l’àvia. La vellesa és l’edat del desig de tendresa insaciable que portem escrit a les arrugues de la cara. Un dels nens del taller exclama joiosament: “ Faig abraçades a l’avi perquè a cada abraçada em dona dos euros!”. Em poso seriós. Dic al Genís i a tots els seus companys que fer una abraçada perquè et donen dos euros és el petó de Judes. Un net i una neta abracen els padrins per dir-los a cau d’orella : “T’estimo!”. I si els avis feliços per l’abraçada us donen diners, no els heu d’agafar. No podem embrutir la bellesa de la tendra abraçada. Amb l’amor no es pot jugar!

A les trobades amb els confirmands hem treballat fins avui els valors de la saviesa, de la ciència i el de la intel·ligència. Fan el pas d’adolescents a joves. El valor de la intel·ligència duu l’adolescent a saber el perquè fa això, i no fa allò altre. Els demano per escrit per què volen rebre el sagrament de la confirmació el diumenge 15 de setembre, dins el mes meritxel·lià al Santuari de Meritxell de mans de l’arquebisbe Joan Enric Vives. Llegeixo en veu alta la resposta d’un dels confirmands: “ Em confirmo perquè com a regal els pares em donaran un mòbil. Ja seré gran”. Esmeno les paraules: “Rebre el sagrament de la Confirmació per tenir un mòbil és el petó de Judes”. Amb l’amor no es pot jugar!

Les parelles em demanen rebre el sagrament del matrimoni. Programo amb elles tres llargues converses per preparar la gran festa del seu amor. La preparació al matrimoni per formar una família cristiana és sempre insuficient. Fundar una llar cristiana no té preu! Trenco el gel de la primera conversa amb un acudit molt alliçonador. Diu Jeff Foxworthy: “ Se marier pour le sexe, c’est aussi sensé que d’acheter une compagnie aérienne pouravoir des cacahuèes gratuïtes”. Casar-se per dormir junts és el mateix que comprar un avió per poder menjar cacauets gratuïtament i és el petó de Judes. Amb l’amor no es pot jugar, i menys les persones adultes.

Maria, la Mare de Jesús, visqué de molt de prop el petó de Judes. Santa Maria de Meritxell, la meva Confident i la Confident molts, és aixopluc d’ incomptables persones que per la seva bondat l’han rebut. Són homes i dones que han donat la vida pels altres. Han passat fent el bé sense mirar a qui. Són persones felices perquè han rebut més del que han donat. Arriba l’enveja dels qui et manen. La gelosia dels companys de feina es fan present amb el buit total. Només faltava que els mitjans de comunicació remenin el fem. El petó de Judes és de nou una enquimerable actualitat. Queden titllats de lladres, d’estafadors. Són clavats a la creu de la marginació, de la escopinades, de les burles. Sortosament ho poden patir ,mirant la creu de Jesús. Amb Jesús, saben que no es quedaran clavats a la creu. Amb Jesús canten “Victòria, tu regnaràs / Oh! Creu tu ens salvaràs”.

El dia 11 de març quan anava a tancar a les 8 del vespre les portes del Santuari una pelegrina arribà per oferir a la Mare de Déu de Meritxell el llibre que acaba d’escriure. El llibre TU TIENES EL PODER DE DESPERTAR. EL CAMINO HACIA EL AMOR I LA FELICIDAD Y TU. El llibre encara no ha estat presentat. La bona senyora l’ ofrena a la Meritxell perquè gràcies a Ella ha superat el petó de Judes. Comparteixo la dedicatòria: “EstimadaVerge de Meritxell, tu m’has acollit a les teves blanques ... terres que m’han portat un gran aprenentatge i el meu despertar espiritual cap a la Llum i l’Amor. Soc una treballadora de la Llum i t’ho agraeixo. N. Gràcies. Gràcies. Gràcies”.

La més dolça mona de Pasqua la regalen els monitors i les monitores de la Pasqua Jove. Cap d’ells s’ha posat del costat del petó de Judes. Tots fan, durant el Tríduum Pasqual, pinya amb el Mestre Jesús. Posem damunt la taula el centre d’interès de les colònies Estiu 2024: “PIN(GUAI)NA. Pregunto quins valors prioritàriament volen transmetre als infants. Cada resposta és un petó de Jesús a un ainista. Espigolo entre la seixantena de respostes:

Treballar el valor de la convivència ajudats del cant i de la natura. (Lluis V.)

Treballaré el valor del companyerisme i l’amistat, ja que si tots ens ajudem i ens donem la mà uns als altres serà més fàcil arribar allà on ens hem proposat. ( Pau B.).

Voldria contribuir de manera significativa i directa a millorar des del voluntariat les condicions de vida dels infants en situació de vulnerabilitat. (Alex F.)

Vull compartir el valor de compartir. El món és de tots, el món és nostre i no “meu”. Junts sí que som u. Virtus Unita Fortior. (Júlia R.).

Estimar un infant implicaestimar a qualsevol infant sense posar el focus en les condicions ètniques , físiques, econòmiques o socials. Estimar un infant implica deixar de banda les barreres i els prejudicis i donar les teves mans per ajudar a qualsevol infant des de les ulleres de la igualtat. A AINA treballem sempre per combatre les injustícies i donar un lloc a tothom que ho necessita. ( Carla F. ).

Abraçades de Jesús.

tracking