De la meva agenda

Vivim la il·lusió

A vegades no ens adonem de les coses bones que tenim i són uns veritables tresors

Creat:

Actualitzat:

M’obre els ulls el WhatsApp de la Maria que demana a S. M. els Reis d’Orient el regal d’un dia de Jocs de Neu. A vegades no ens adonem de les coses bones que tenim i són uns veritables tresors. Un dia de convivència en l’espai paradisíac d’AINA per omplir de cançons del segon CD que els monitors ens han regalat aquest Nadal: Cançó dels colors, Arrels, Pau Senyor, Mots, Puff, el drac màgic, Si tu vas al cel, Vull ser lliure... El centenar llarg d’infants fan una pinya, mouen el cos, regalen somriures a les monitores guitarristes. Gimcana de firetes de Nadal, sense oblidar la visita a l’aviram de la granja amb un gall presumit, el taller de figures per regalar als joves esquiadors de l’UEC de l’Anoia perquè admirin la nostra creativitat. El tió generós des de la igualtat. Per al bon tió tots som iguals. Els dinars de germanor amb els macarrons i les aletes de pollastre... Jocs de Neu és sinònim d’un dia de regal que es diu vida, família, amor, somriures, saviesa, pau, i tants d’altres tresors que no tenen preu! M’emociona que els ainistes dels Jocs de Neu s’adonin que hi ha tresors falsos durant l’any. I durant les festes nadalenques, més encara. La millor recompensa és l’abraçada que ens fan en acomiadar-se. L’abraçada amb somriures i llàgrimes –uns es volien quedar a la casa– diu que “tot ho han rebut gratuïtament des de l’estimació”.

28 de desembre de 1976, enguany fa 47 edicions dels Jocs de Neu. En aquells anys vuitanta, cantàvem “Tombe la neige / et mon coeur s’abille de joie”, Salvatore Adamo. Un servidor la taral·larejava. A la germana neu li agrada que juguem amb ella. Ella, generosa, desplega cada hivern el seu mantell blanc per reunir els amics benjamins. Els convoca el dia que el rei sense entranyes, Herodes, arrencà els fills de menys de dos anys dels braços de les mares per sacrificar-los. Fou el 28 de desembre, que els Jocs de Neu homenatgen aquests Nens Sants Innocents, d’ahir i d’avui novament també al país de Jesús.

AINA, que deu a la germana neu la subsistència, ofereix en el cor de les vacances de Nadal el preciós regal dels Jocs de Neu. Enguany, les monitores i els monitors deien amb entusiasme: “Només falten tres anys per festejar els 50 anys dels Jocs de Neu, les Noces d’Or!”

Els primers Jocs de Neu tingueren lloc al peu de les pistes de Soldeu. Els monitors de les Colònies Populars de Canillo al casal Sant Serni de la rectoria cantaven entre nadala i nadala: “Cau la neu / el meu cor s’omple de joia” del meu admirat cantautor Adamo. El senyor Josep Anton Ribas de Casa Roca & Ribas, patrocinador de la festa, lliurava el regal als guanyadors de la gimcana blanca, del concurs de ninots de neu i del recital de cançons. Per al senyor Ribas, tots els infants eren guanyadors del regal.

La casa AINA, inaugurada el 19 de juny de 1982, recollí aquell hivern la flama dels Jocs de Neu. El Toni Farré de Roca & Ribas pujava a compartir la gimcana i les nadales i la taula de dinar nadalenc. A les postres feia un parlament per encoratjar l’obra social, lúdica i pedagògica d’AINA. Ens deia: “Les convivències a AINA amb els Jocs de Neu i a l’estiu amb les colònies treballen la consciència d’andorranitat des de la infància. Continueu per aquest bon camí”. Seguidament, donava personalment a cada infant el diploma de la participació i el regal. La mainada li agraïa cantant-li la nadala que ell demanava sempre, El desembre congelat amb lletra andorrana que diu: “A la neu ha aparegut / un estel que ens ha vingut / d’una terra estranya / sobre Casamanya”.

El Casal d’Infants de Barcelona comparteix aquest hivern la seva inquietud amb AINA. El risc de la pobresa infantil ha crescut fins a un nivell que ens deixa desorientats. Ens escriuen: “A Catalunya, un 27,5%”. El Casal dels Infants impulsa a crear serveis de suport educatiu i social. Els 47 anys de Jocs de Neu són un granet de sorra en solidaritat amb els nens i amb les nenes vulnerables d’Andorra. I durant la segona quinzena d’agost, quan haurem tancat els tres torns de colònies Estiu 2024, convidaren els infants vulnerables de Barcelona a fer colònies a AINA amb la col·laboració del Punt Jove de Canillo i del Palau de Gel i del Forn de Canillo per a les activitats.

El lema “Vivim amb il·lusió” parla clarament que tots som una família que compartint gimcanes, cants, taula, regals de Nadal, encarna a Andorra la divisa virtus unita fortior.

Que Ses Majestats els Reis d’Orient portin a la Maria el regal que demana: un dia de Jocs de Neu per a totes les amigues i per a tots els amics del món.

tracking