De la meva agenda

Som pinya

Les colònies són una eina indispensable per a la integració social de tothom

Creat:

Actualitzat:

AINA obrí dimarts, dia 6 de juliol, les portes de bat a bat als 96 nens i nenes de 7 a 11 anys a la casa d’AINA i als 44 adolescents de 12 a 14 anys a les bordes d’AINA. La trentena d’educadors en el lleure tenen una santa obsessió. Li donen figura amb la divisa “Som una pinya”. Els sinònims de pinya són l’amistat i l’amor que duen la màgia que transfigura la vida dels infants i joves. La paraula d’encantament es diu convivència.

Les colònies i els campaments són una eina indispensable per a la integració social de tothom. Però ho és, d’important, molt més per als joves i per als infants. A aquests els ha tocat viure un món dividit pels partits polítics, per les litúrgies de campanars parroquials, per ensenyaments que han esdevingut competitius entre ells. Ens preocupen els pecats que s’estenen com una gota d’oli: es diuen assetjament escolar i color del passaport dels pares. Una de les vèrtebres de l’ADN d’AINA és convertir els murs que separen els ciutadans en ponts de comunió. La pinya d’AINA està formada per monitors i monitores provinents de les set parròquies andorranes i transfrontereres, de nois i de noies de conviccions divergents i que estudien en algun dels sis ensenyaments de les valls. La diversitat enriqueix la unitat de l’equip. La llum que ha guiat el camí de la història del país Virtus Unita Fortior assenyala el camí de les noves generacions. Amb la motxilla a l’esquena, enfilant el senderol del bosc d’Entort devers els llacs del Querol, les Salamandres i Cabana sorda, tots els infants són iguals. Els excursionistes que s’aturen a contemplar el meravellós paisatge dels 140 ainistes ascendint devers el tercer pic més alt d’Andorra, la Serrera, no distingeixen el nen o la nena vulnerables becats dels qui ho tenen tot. L’Estiu Som Pinya esguarda l’anhel del Mestre de Natzaret que prega al Pare: “Bon Déu, que tots siguin un”.

Som pinya. La pinya és la fruita que representa la virtut de la unitat més forta. Gràcies a la pinya, el nostre món de tants caps tants barrets esdevindrà millor que el que hem trobat, com deia als joves escoltes el seu creador Baden Powell. El meu amic, monjo de Montserrat a qui en la Trobada de Rectors de Santuaris a Sant Josep de la Muntanya de Barcelona vaig donar el programa de colònies AINA Estiu 2021, sorprès i emocionat, em digué: “El Nen Jesús de la falda de la Moreneta té una pinya a la mà perquè la pinya, a més de la comunió més ferma i íntima, significa també la vida”.

Hi ha virus que volen corcar la pinya. La pandèmia, ho sap tothom i no és profecia, gelosa de la convivència creadora de la pinya, tancà amb clau i forrellat les portes d’AINA. El coronavirus ha estat un torb que deixà l’arbre ben despullat de les boniques fulles embellidores de la primera parròquia d’Andorra. La crisi ha estat corferidora socialment, culturalment i espiritualment, però una pinya no es deixa batre. L’Associació AUTEA, els músics Xiquiviolins, els clubs d’esquí, Nadal Jove i Pasqua Jove han dut, des de la generositat, activitats que pintaven de rosa la negror de la crisi.

Pablo Neruda diu: “Podeu tallar totes les flors / però no podeu impedir / que arribi la primavera”. Les monitores i els monitors amb anticossos contra el virus de l’individualisme amb la força de l’Esperit de la Pasqua Jove, encara que fos en miniatura, s’han arremangat cuidant de les arrels que durant 45 anys s’han criat en aquesta dolça i ferma terra andorrana.

Encenc un llantió dels grans a la dolça Mare de tots, la meva Confident, la Mare de Déu de Meritxell, i li prego que em guardi els barrufets ainistes i que els monitors i les monitores facin una bona sembrada d’aquells valors que donen sentit a la vida. Ella em somriu: “Objectiveu les funcions i les competències, arrapeu-vos a la fidelitat, treballeu amb rigor i redefiniu i redimensioneu projectes que s’han d’actualitzar als nous temps”. Ho farem, diuen fent pinya els ainistes del primer torn.

tracking