de la meva agenda

Descobreix l'esquí de fons a AINA

L’èxit escolar no és sols l’acadèmic, ha de ser també el social i el personal

Creat:

Actualitzat:

El Nadal jove 2017 fou florit com la gavernera de Meritxell. Els monitors i monitores portaren el pessebre a la cruïlla entre Juclar i Siscaró, deixant-hi com a bressol el perfum d’unes nadales. Votaren el tema de les colònies de l’estiu del 2018, feina complexa per les sis interessants propostes exposades i perquè en depèn el fil conductor de totes i cadascuna de les activitats que es faran a l’estiu. Programaren –amb molta cura– els cursets d’esquí de fons. Crearen un pòster ben motivador: Vine a descobrir els secrets de la neu a AINA, eslògan ornat per les mans dels joves artistes de la

casa.

La trobada dels dies 15, 16 i 17 de desembre es coronà amb la missa jove nadalenca i el sopar de Nadal. El moment més emotiu fou quan, després de la conversa amb el mossèn, cada jove s’acostà a l’Infant del pessebre per donar-li un petó i per dipositar al cove de regals de Maria i de Josep el seu secret. Uns li han confiat la seva alegria, la seva il·lusió, una declaració d’amor, i d’altres el seu repte, el compromís o un cant poètic pensant en la mainada dels cursets d’esquí de fons com aquest que em fa feliç compartir:

Gris i blanc

1 Lentament

cau la neu

aturant-se

flonjament

damunt els arbres i fulles

tot tapant

les muntanyes, mentre el vent

jugant

amb els borrallons

passa xiulant

fent grinyolar els porticons.

2 No es veu res,

ni un tros de verd,

ni un tros de blau cel,

ni se sent

cap ocell que canti...

Sembla que tot dormi

blanament,

sota un gran llençol de setí blanc...

i la neu segueix caient.

(M. P.)

El món de l’educació té molts reptes i moltes necessitats de millora. Els professors de ciències de l’educació parlen “de la incentivació dels processos d’innovació, és a dir, del treball diari per sumar coneixements amb habilitats de la manera més efectiva possible”. L’èxit escolar no és sols l’acadèmic, ha de ser també el social i el personal. S’ha de relligar l’escola amb el context actual, l’ educació amb la realitat social. Cal que el món de l’educació es plantegi la recerca de les nostres arrels i assumeixi el compromís de recuperació de la nostra cultura col·lectiva com a element socialitzant i de creixement en valors. El mestre Edgar Morin va escriure: “La vraie nouveauté naît toujours dans le retour aux sources.” L’esquí nòrdic és la mare i padrina de totes les seccions d’activitats i esports damunt la neu. AINA ha trobat en l’esquí de fons la continuació de l’educació en el lleure que treballem monogràficament a l’estiu completant el trípode: família i escola. En el marc meravellós de la neu, com ho canta el monitor poeta, conreem la convivència, l’esport –un esport dels més complets i a l’abast de tots els infants–, la creativitat amb els tallers, els cants, la pregària i la vetllada de després de sopar. AINA té molt en compte tots aquells valors que fan país i als infants els fan més forts, com a poble, tot fugint de fantasmagòrics organigrames.

AINA dona les gràcies al fidel suport del ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i de les entitats bancàries Crèdit Andorrà i MoraBanc, als joves monitors que dirigeixen les classes i els tallers i als ciutadans que estimen l’obra social educativa d’AINA. Entre tots hem fem realitat les 41 temporades d’esquí de fons. Tots els nens i nenes han de ser comptats a l’hora de gaudir del contacte amb la natura andorrana més verge, abillada de blanc. Gràcies a tots el curs és gratuït, i per a l’estada s’ofereixen un preu social i vuit beques.

La Mare de Déu de Meritxell, a qui mossèn Cinto Verdaguer cantà: “Sou més blanca i bella que la neu del Pirineu”, que ens estima a tots i, per a mi, és especial Confident, llisca amb els infants per “donar-nos un any 2018 ple de vida”. No en dubteu gens ni mica. Gràcies.

tracking