Necessitat d'una exempció fiscal per als propietaris de pisos de lloguer

Es xifrarà l’impacte econòmic de la proposta a nivell de la pèrdua fiscal

Creat:

Actualitzat:

Andorra Endavant ha proposat a Govern que estudiï la possibilitat d’una exempció fiscal per a tots els petits propietaris que han aplicat preus raonablespel que fa als lloguers.

La idea és compensar, via una exempció del pagament de l’IRPF, aquests mateixos propietaris obligats a respectar els tres anys de pròrroga forçosa.

Tenint en compte les converses informals amb el M. I. Ramon Lladós, el ministre de Finances, i el M. I. cap de Govern, i la bona rebuda de la proposta per l’executiu, s’estudiarà la fiabilitat de la proposta. Efectivament, es xifrarà l’impacte econòmic de la proposta a nivell de la pèrdua fiscal deguda a la hipotètica exempció.Andorra Endavant insisteix que l’impacte econòmic de la proposta hauria de ser mínim, tenint en compte la propera llei de creació del nou impost sobre la inversió estrangera immobiliària i d’altres lleis, com la modificació del marc fiscal sobre les plusvàlues, entre altres.

El grup parlamentari Andorra Endavant busca solucions i equilibris al problema de l’habitatge. Demana a l’executiu fer aquest gest per tal de compensar aquest intervencionisme dels poders públics al mercat privat i per recompensar els propietaris que han fet les coses bé. També ho demana per evitar una penúria de pisos de lloguer d’aquí a tres anys, és a dir, de cara al 2027.

Segons la nostra formació, ara que s’han aconseguit tres anys de tranquil·litat per a les famílies, fins al 2027, és primordial mirar pels propietaris. Aquests no haurien de pagar la factura per la manca d’actuació dels governs anteriors.

Vam fer transaccions amb la majoria i vam aconseguir tres anys de pròrroga forçosa que és el temps necessari per actuar en l’àmbit polític, per tenir un parc públic suficient d’habitatges a preu assequible, cosa que no teníem comparat amb Mònaco, per exemple, que disposa de 4.000 pisos estatals per als seus ciutadans. Cal dir que a Andorra estem molt lluny d’aquesta xifra. Tres anys necessaris per frenar l’especulació, per desbloquejar pisos buits, per ordenar el tema dels pisos turístics, dinamitzar el fons publicoprivat, lluitar contra les empreses pantalla amb poca activitat econòmica, que bloquegen un pis que podria ser habitat per un ciutadà del país. Tres anys per tenir el registre nacional de la propietat, ajudar a la compra d’un pis per viure o per elaborar un índex de referència.

La llei dels lloguers que entrarà en vigor l’1 de generno tan solsa amplia les pròrrogues tres anys, fins al 2027, també limita l’increment dels lloguers per al 2024 i queden congelats aquells lloguers a partir dels vuit euros el metre quadrat. A més a més, ja s’ha posat en marxa el número de telèfon 137 per resoldre els dubtes que puguin sorgir sobre l’aplicació de la llei.

L’activació d’aquest telèfon s’emmarca en la petició d’Andorra Endavant en el sentit que els llogaters puguin rebre tota la informació i no se sentin indefensos, per evitar els possibles casosd’alguns propietaris que no respecten la llei i que trameten cartes perquè els llogaters marxin del pis, quan ésil·legal.

Des d’Andorra Endavant, celebrant l’escolta activa i la mà estesa del Govern actual, el canvi d’actitud respecte a la legislatura passada, estem convençuts que, en tres anys, amb el diàleg constructiu i el treball entre la majoria i les minories, solucionarem el problema de l’habitatge.

*Carine Montaner, Noemí Amador i Marcos Monteagudo, Grup parlamentari Andorra Endavant

Etiquetes:

tracking