Campanya neta, campanya bruta

Hem assistit a un atac amb mentides i –el que és més trist– fet des de l’anonimat

Creat:

Actualitzat:

Ara que ja fa uns quants dies de la celebració de les eleccions generals, es pot mirar des de certa distància –també amb més calma– tot l’esdevingut el dia dels comicis i també les setmanes prèvies. La distància temporal ens permet fer un balanç més objectiu i quantitatiu. També un balanç més just, perquè fer valoracions personals durant els 15 dies intensos previs a les eleccions pot ser interpretat en clau electoral.

Així, mirant enrere i fent un resum global, podem sentir-nos satisfets d’haver viscut una campanya neta, en la qual les diferents forces polítiques hem pogut confrontar, des del diàleg i el respecte, els respectius posicionaments, així com els projectes de present i de futur que volem per al país. Des de Demòcrates, hem exposat als ciutadans els nostres punts programàtics, a través dels diferents actes electorals diaris que han anat recollint els mitjans de comunicació (aprofitem també per agrair-los l’enorme feina feta durant tota la campanya, també la seva professionalitat), les reunions de poble, els debats públics i també els nombrosos actes socials, més distesos i propers.

Durant aquests dies també hem dut a terme un important exercici d’escolta vers la nostra ciutadania, mitjançant el porta a porta. Han estat molts els qui ens han obert les portes de casa seva, fet que ens ha permès recollir els seus neguits i suggeriments. Els hem tingut i els tindrem en compte, igual que també tindrem en compte les peticions que ens han fet arribar en el marc de les nombroses reunions mantingudes amb associacions, entitats i altres col·lectius socials.

Dèiem que, des de dins, ha estat una campanya neta, fet que demostra que a Andorra gaudim de maduresa política i de solidesa democràtica. Que les ideologies i la visió de com volem fer avançar el nostre país poden ser contraposades, però a la vegada argumentades des del respecte i defensades sense faltar a la veritat. Però no podem dir el mateix en el cas de la campanya paral·lela, en bona part feta des de fora. Perquè durant els 15 dies de campanya, fins i tot ja les setmanes prèvies, hem hagut d’assistir a un joc brut, amb mentides i –el que és més trist– fet des de l’anonimat, per influenciar el resultat de les eleccions. Tot fet d’una manera molt planificada, amb la premissa d’embrutar el bon nom i el bon saber del nostre candidat, del nostre cap de Govern en funcions. En definitiva, del guanyador de les eleccions generals.

Aquestes persones han orquestrat, a través de programes de televisió, de campanyes esponsoritzades a les xarxes socials i de pamflets repartits per bústies, bars i restaurants del país, una campanya de difamació contra la seva persona i la seva família. A més, per aconseguir el seu objectiu, no els ha importat fer extensives les seves difamacions contra Andorra i contra els seus ciutadans. Van arribar a dir que Andorra és “un país de narcotraficants”.

A totes aquestes persones que es van unir contra el candidat de Demòcrates, a qui no els va importar per assolir els seus objectius atacar-lo amb difamacions i atacar també d’altres persones que ni tan sols es presentaven a les eleccions, a famílies i a empreses, els volem recordar que els polítics som aquí de passada, cert. Però el nostre país, no. Ni Andorra ni la seva ciutadania mereix aquests atacs i qualificacions pejoratives, arribats molt especialment des de fora del país per intentar elevar el seu grau de difusió i de mal.

Ens quedem, ara que podem mirar amb certa distància els dies electorals, amb la campanya neta. També confiem que la campanya paral·lela, la de mentides i difamacions, no quedi impune.

I, per sobre de tot, esperem que la veritat posi cadascú al seu lloc.

*Maria Martisella, Mònica Bonell i Carles Enseñat, Consellers electes de DA

Etiquetes:

tracking