Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Alimentació

Com cuinar l'ou

Els efectes perjudicials dels ous sobre la salut cardiovascular s’haurien de relacionar més amb la manera de cuinar-los i no tant amb el fet que conté colesterol
Les coccions més recomanables són aquelles on la clara està cuita i el rovell intacte, sense coagular (l'ou passat per aigua, l'ou escalfat poche, al vapor)

Com cuinar l'ou

Les coccions més recomanables són aquelles on la clara està cuita i el rovell intacte, sense coagular (l'ou passat per aigua, l'ou escalfat poche, al vapor)

Actualitzada 14/02/2017 a les 11:41
Els efectes perjudicials dels ous sobre la salut cardiovascular s’haurien de relacionar més amb la manera de cuinar-los i no tant amb el fet que conté colesterol. Això es deu que la forma oxidada del colesterol és la que pot ser dolenta per a l’organisme i l’oxidació la podem limitar o incrementar segons el tipus de cocció.

Les coccions més recomanables són aquelles on la clara està cuita i el rovell intacte, sense coagular (l’ou passat per aigua, l’ou escalfat poche, al vapor). En les preparacions en què el rovell es coagula, l’exposem més a l’aire (especialment quan el fem batre) i a una temperatura més alta, com per exemple en la truita, el remenat, l’ou dur, o en postres i pastisseria (flam, crema catalana...), el colesterol del rovell s’oxida amb més facilitat, fet que s’associa a un major risc cardiovascular. És per això que dins de les recomanacions de consum d’entre 2 a 4 ous per setmana, cal procurar que aquestes darreres preparacions no siguin les més predominants.

I l’ou ferrat? Tot i estar ben cuinat, és a dir, amb la clara cuita i el rovell cru, no és recomanable diàriament, ja que ha estat fregit. Si bé és cert, depén del tipus d’oli i la manera de fregir l’ou.

Recepta: Truita sense ou amb patata, ceba i carbassó

Ingredients (1 persona):
1 cullerada sopera rasa de farina de cigró
1/2 got d’aigua
Suc de 1/2 llimona
Un polsim de sal
Optatiu: 1/2 culleradeta petita de llevat en pols
Oli d’oliva extra verge
1 patata petita
1/2 ceba
1/2 carbassó petit

Pelarem i tallarem a rodanxes fines la patata, el carbassó i la ceba amb una mica d’oli a la paella i ho deixarem uns minuts fins que s’hagin cuit. A part, mesclarem en un bol petit la farina de cigró, l’aigua, el suc de llimona, el polsim de sal (i llevat), ho batrem bé i li afegirem les verdures ja cuites. Ho incorporem tot novament a la paella fins a donar-li forma de truita. Bon profit!

Sabies que l'ou...? 

Conté LECITINA, una substància que redueix l’absorció de colesterol i és imprescindible perquè les neurones del sistema nerviós intercanviïn la informació adequadament.
Protegeix enfront de les CATARACTES. El rovell és molt ric en uns antioxidants de la família dels carotens (luteïna i zeaxantina) que contribueixen a reduir el risc de progressió de les cataractes.
L’AL·LÈRGIA a l’ou és deu sobretot a les proteïnes presents a la clara. Per tal de poder elaborar una truita sense ou, utilitza farina de cigró. Prova-la i et sorprendràs!
  • #1 ciutadana
    (14/02/17 23:05)

    Els ous No son dolents per la salut cardiovascular. Que aviu dia encara circulin aquestes creences es de pena. Axó si, els ous han de ser de gallines de pagés. Les porqueries que es venen de pobres gallines torturades, tot el dia ponent, aquests si que son verí.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477