Alimentació

Nutrició i defenses al 100% (I)

Són moltes les persones que aquests darrers dies han patit un episodi de gastroenteritis, refredat, grip o covid...

Diverses barreres activen la resposta immunitària

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són moltes les persones que aquests darrers dies han patit un episodi de gastroenteritis, refredat, grip o covid... I és que el nostre sistema immunitari ens protegeix davant d’una gran varietat d’antígens, ja que lluita tant contra agents externs (bacteris, fongs, paràsits, virus) com interns (danys en estructures corporals i cèl·lules canceroses) que poden emmalaltir-nos.

Les barreres del nostre organisme, com ara la pell, la microbiota i les molècules de defensa activen la resposta immunitària. Cada persona, segons els seus gens, factors ambientals i estil de vida, tindrà el seu particular sistema immunitari. En aquest aspecte, homes i dones tampoc som iguals, ja que les dones desenvolupen una immunitat més gran en la qual també tenen molt a veure les diferències hormonals.

Cal tenir en compte que el sistema immunitari no actua sol. En realitat, està connectat al sistema nerviós i endocrí per tal de mantenir l’equilibri. Per tant, hi ha diferents factors que cal controlar:

-L’estrès. Un estrès continu altera la resposta immune i això ho podem relacionar directament amb el son. Durant les hores de son, s’activa la resposta immunitària. El descans és fonamental per assolir l’equilibri i mantenir la nostra salut. La qualitat del son o les hores que dormim pot, fins i tot, repercutir en les nostres eleccions alimentàries, i podem acabar sumant més factors que debiliten el sistema immune. Cuidar la nostra alimentació pot afavorir un millor descans.

-L’exercici moderat pot reduir el risc d’infeccions en comparació amb persones amb un estil de vida més sedentari. El sobreentrenament, però, pot immunodeprimir! Així que no cal excedir-se practicant esport: tot està en la justa mesura!

-La microbiota regula el trànsit intestinal i soluciona els problemes de restrenyiment. Incrementar la fibra, els probiòtics, l’aigua i l’exercici és clau per millorar l’efecte barrera de la microbiota.

Dietista-nutricionista, núm. col. 0706

tracking