x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alimentació

Les afectacions de l'intestí prim (I)

Quan pensem en la microbiota intestinal, normalment sempre pensem en l’intestí gruixut
Aquest primer intestí absorbeix el 90% dels nutrients

Aquest primer intestí absorbeix el 90% dels nutrients

Aquest primer intestí absorbeix el 90% dels nutrients

Actualitzada 24/04/2023 a les 18:57
    Xènia Sinfreu Bergués Andorra la Vella
Quan pensem en la microbiota intestinal, normalment sempre pensem en l’intestí gruixut. Però, i l’intestí prim? Aquest gran oblidat té una repercussió i una importància que val la pena tenir en compte.

És cert que en l’intestí gruixut fermentem fibra i altres components, però l’intestí prim, per la seva llargada, representa més de la meitat del nostre sistema digestiu, i absorbeix més del 90% dels nutrients que li aportem a través de l’alimentació.

Una de les afeccions més comunes de l’intestí prim és el sobrecreixement bacterià o SIBO (sigles en anglès de Small Intestinal Bacterial Overgrowth). És una patologia present en molta gent que en la majoria dels casos cursa sense coneixença, i per tant ni es diagnostica ni es tracta.

A grans trets, és una patologia en què l’intestí prim està colonitzat per un excés de bacteris i presenta símptomes com la distensió abdominal, gasos, diarrea... i és important per l’estreta relació d’aquesta síndrome amb altres patologies. Cal remarcar que el nostre sistema digestiu està ple de bacteris que ens ajuden a digerir els aliments i a aprofitar els nutrients, però aquests bacteris han d’estar en la justa mesura.

Si hi ha un constant excés de bacteris en el nostre intestí, a part de les molèsties que hem anomenat anteriorment, les parets de l’intestí també se’n ressenten i queda compromesa la permeabilitat d’aquestes parets intestinals.

Si el nostre intestí es torna permeable vol dir que deixa passar a través seu compostos que l’organisme no identifica com a propis, desencadenant patologies autoimmunes com la síndrome de Crohn o la colitis ulcerosa. També augmentarà el risc de desenvolupar diverses intoleràncies i malabsorció de nutrients.

La setmana que veurem quines són les principals causes del SIBO i com es pot tractar. 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts