paraula i vida

El baptisme de Jesús

Els evangelis deixen clar que Jesús viu i actua mogut per l’Esperit de Déu

Creat:

Actualitzat:

Hem acabat de celebrar la festa de Nadal, el naixement de Jesús. I avui celebrem el testimoni del seu baptisme. Jesús no és un home buit ni dispers interiorment. No actua per aquells llogarrets de Galilea de manera arbitrària ni mogut per diferents interessos. Els evangelis deixen clar, des del principi, que Jesús viu i actua mogut per l’Esperit de Déu.

Els evangelis no volen que se’l confongui amb qualsevol mestre de la llei, preocupat per introduir més ordre en el comportament d’Israel. No vol que se l’identifiqui amb un profeta fals, disposat a buscar un equilibri entre la religió del temple i el poder de Roma.

L’evangelista Marc vol, a més, que ningú l’equipari amb Joan Baptista. Que ningú el vegi com un simple deixeble i col·laborador d’aquell gran profeta del desert. Jesús és el fill estimat de Déu. Sobre ell descendeix l’Esperit de Déu. Només ell pot batejar amb l’Esperit Sant.

Segons tota la tradició bíblica, l’Esperit de Déu és l’alè de Déu que crea, envolta i sosté la vida sencera. La força que Déu posseeix per renovar i transformar els vivents. La seva energia amorosa que busca sempre el millor per als seus fills i filles.

Per això, Jesús se sent enviat, no a condemnar, destruir o maleir, sinó a guarir, construir i beneir. L’Esperit de Déu el condueix a potenciar i millorar la vida. Ple d’aquest Esperit bo de Déu, es dedica a alliberar d’esperits malignes, que només danyen, esclavitzen i deshumanitzen l’ésser humà.

Les primeres generacions cristianes tenien molt clar qui havia estat Jesús. Així resumien el record que va deixar gravat en els seus seguidors: Jesús és l’ungit per Déu amb l’Esperit Sant..., va passar la vida fent el bé i guarint tots els oprimits pel mal, perquè Déu era amb ell.

Quin esperit ens anima avui, als seguidors de Jesús? Quina és la passió que mou l’Església dels nostres dies? Quina és la mística, l’espiritualitat que fa viure i actuar les nostres comunitats? Què estem posant al món? Si l’Esperit de Jesús està en nosaltres, viurem alliberant els oprimits, deprimits, reprimits i fins i tot suprimits pel mal.

tracking