festes majors d'estiu

Festes majors sense focs artificials per l'elevat risc d'incendi

Canillo, la Massana i la capital canvien la programació pirotècnica davant de l’augment de temperatures inusuals al Principat

Focs d'artifici.Comú

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa dos dies es va incendiar una part del bosc de Soldeu per culpa d’una espurna dels focs artificials encarregats de marcar el final de la festa major de Soldeu. El foc es va estendre muntanya amunt i va cremar uns 200 metres quadrats de superfície de vegetació.

Els bombers van rebre l’avís a les 22.17 de la nit, quan diversos veïns van alertar que veien foc a la muntanya. Finalment el foc va ser controlat gairebé a les dues de la matinada, segons informen la policia, el servei de circulació i el cos de bombers, que van estar al lloc dels fets tota la nit per comprovar que el foc no revivés.

Arran d’aquest incident sense ferits, alguns comuns han decidit retirar de la seva programació la popular tradició de cloenda de la festa major amb focs d’artifici, a causa del gran risc d’incendi que hi ha actualment. La festa major de Canillo, que comença aquest divendres dia 15, no només ha decidit anul·lar els focs artificials, sinó que també ha tancat les graelles de barbacoa dels diferents berenadors de la parròquia. Des del comú d’Escaldes-Engordany asseguren que seguiran en tot moment les indicacions dels bombers i protecció civil però que es preveu celebrar la fi de festa major amb focs artificials.

A Andorra la Vella ja han anunciat que es cancel·len els focs artificials degut a l’alt risc d’incendi. El roser de la Massana ja ha tingut lloc, però falta celebrar la festa major de la parroquia, a l’agost, i el comú no té previst la utilització de focs artificials. A la festa major de Sant Julià, que se celebra a finals d’aquest mes, sí que està organitzada la fi de festa amb focs d’artifici, però dependrà de com evolucionin les indicacions de les autoritats. Segons informa Protecció Civil i el cos de Bombers d’Andorra, actualment el risc d’incendi al Principat no és gaire alt, però l’onada de calor i la pujada de temperatures prevista per als pròxims dies podria elevar el risc d’incendi cap a mitjans de setmana.

PROTECCIÓ CIVIL DEMANA PRECAUCIÓ I SENY PER A LA IMMINENT ONADA DE CALOR

Avui arribarà una onada de calor al Principat. Queda poc perquè la calor asfixiant s’imposi de nou a tot el país provocant nits d’insomni. Les temperatures es van començar a disparar ahir amb 32 graus, però les màximes assolides arribaran aquest dimecres amb temperatures màximes de 37 graus i mínimes de setze. Aquestes altes temperatures s’estiraran fins a principis de la setmana vinent i també comportant algun ruixat al capvespre i nit. Les altes temperatures com aquestes poden disparar el risc de patir cops de calor, així com el risc d’incendi a tot el Principat. És per aquest motiu que Protecció Civil recomana fer ús dels consells d’autoprotecció i seguretat que han publicat al seu web i a les xarxes socials. Primer de tot recorden que una onada de calor és quan les temperatures són molt altes durant diversos dies, i a la nit la temperatura no baixa o ho fa només unes dècimes. El primer consell i el més important és beure aigua sovint. Una bona hidratació en episodis d’altes temperatures és clau per evitar accidents. També es recomana evitar les begudes alcohòliques i amb cafeïna, ja que afavoreixen la deshidratació. Un altre consell és evitar fer activitat física o de lleure a l’exterior a les hores de més calor, i utilitzar roba lleugera, no ajustada i evitar colors foscos.

tracking