Incident a l'RN-22

Saltar-se el tall per comprar

Desenes de vehicles francesos s’han estat saltant la barrera de sacs que impedien el pas a l’altura de la zona del risc d’esllavissada. Han arribat fins a la tanca de la zona andorrana, convertint la carretera en un aparcament, i han anat a peu a comprar al Pas.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats franceses continuen amb un descontrol absolut sobre el pas de vehicles a la zona de risc d’esllavissada. Si dissabte a la nit van ser els contrabandistes els que van treure els cons i es van dedicar a fer trajectes intensius aprofitant que amb la carretera tallada no hi podia haver controls, el torn va arribar després als turistes francesos que volien desplaçar-se al Pas de la Casa a comprar. Desenes de vehicles van passar diumenge, dilluns i dimarts, saltant-se la barrera de sacs de terra, i van arribar fins a tocar del territori andorrà. Just fins al punt on la duana andorrana ha col·locat una tanca amb cadenat. L’objectiu d’aquesta barrera andor­rana era impedir que els cotxes anessin del Pas cap a França perquè se suposava que el trajecte invers no era possible per la barrera de sacs. Al final, la utilitat d’aquest dispositiu ha estat impedir que els cotxes francesos arribin fins a la localitat encampadana, fet que tampoc no té gaire sentit.

Els turistes estan prenent el risc de passar per al zona perillosa a causa que si el trajecte des de Tolosa fins al Pas els ocupa una hora i mitja, el trajecte alternatiu per Puigcerdà i Bourg Madame és d’unes quatre hores. Amb el trajecte fins a la barrera de la part andorrana tan sols han d’afegir el temps que es tarda a arribar caminant des de la rotonda de sortida fins al poble. En les imatges gravades dels turistes que s’han saltat la barrera de sacs es pot veure com uns van cap al poble i altres estan tornant després de comprar. Les imatges, que es poden veure a diariandorra.ad, van ser gravades dilluns passat al matí, però les fonts consultades indiquen que el pas de vehicles ha estat constant, bàsicament de visitants francesos que volien comprar alcohol, tabac i perfum.

Instar la prudència

Les prefectures de l’Arieja i dels Pirineus Orientals, després que es fessin públiques les imatges dels vehicles convertint la carretera a tocar de la zona andorrana en un aparcament, van fer un comunicat en què demanaven civisme a la població. Remarcaven els perills de despreniment que hi ha a la carretera i la prohibició de passar fins que el ter­reny estigui estabilitzat. Es demanava prudència i evitar passar per la zona “pel ric que baixin fins a 6.000 metres cúbics” de la muntanya damunt de la zona prohibida. Al mateix temps, recordaven que els treballs d’estabilització de la zona es calcula que duraran unes quatre setmanes.

Saltar-se el tall per comprar

tracking