Incident a l'RN-22

De dues a quatre setmanes per al pas alternatiu

S’avaluarà la possibilitat d’escurçar el període segons avancin els treballs de sanejament

De dues a quatre setmanes per al pas alternatiuSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La carretera RN-22 d’accés a França tindrà un pas alternatiu en un mínim de dues setmanes i un màxim de quatre. Així ho va confirmar ahir el cap de Govern en funcions, Toni Martí, unes conclusions que va poder extreure després de mantenir diverses reunions durant les darreres hores amb autoritats franceses. Martí va titllar la situació d’“excepcional” i va considerar “històric” el tall de la carretera d’accés al país veí que està provocant afectacions al sector comercial i turístic, tant del Pas de la Casa com de la resta del país. Martí va manifestar que davant de “fets excepcionals calen mesures excepcionals”.

Martí va explicar que les intervencions per estabilitzar la zona i evitar l’esllavissada consistiran en dues fases. La primera, que com a màxim durarà quatre setmanes, consistirà a dur a terme el sanejament de la zona, uns treballs que obligaran a mantenir tallada la carretera ja que es tracta d’una tasca “de gran precisió”. “Segons vagin avançant els treballs, es veurà si hi ha possibilitat d’escurçar el termini”, va exposar el cap de Govern en funcions, que va voler incidir que en cap cas serà menys de dues setmanes. Martí va manifestar que s’avaluarà la possibilitat d’escurçar els terminis fins a les dues setmanes en una reunió que durà a terme el mateix cap de Govern en funcions, conjuntament amb els tècnics, amb el prefecte d’Occitània, Etienne Guyot, dilluns 13 de maig. “Ja hi haurà hagut uns treballs d’uns deu dies i podrem tenir unes indicacions més fefaents de si estem parlant de quatre setmanes o menys”, va afegir Martí. Un cop finalitzats els treballs de sanejament, s’iniciarien els treballs per consolidar la muntanya. En aquest cas no hi ha cap termini de finalització dels treballs, fet que comportaria poder obrir la carretera. No obstant això, durant la segona fase es podrà circular amb pas alternatiu.

REUNIÓ AMB ELS LÍDERS POLÍTICS

Martí va exposar l’actual situació i els detalls de les actuacions que les autoritats franceses han de fer sobre el terreny amb els caps de llista i amb representants dels grups polítics electes, com Xavier Espot, de Demòcrates; Jordi Font i Roger Padreny, del Partit Socialdemòcrata; Jordi Gallardo, de Liberals d’Andorra; Josep Pintat, de terceravia, i Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos. A la reunió el cap de Govern en funcions va exposar el compromís adquirit per part de les autoritats franceses d’agilitzar tots els recursos humans i financers per obrir un pas alternatiu. Martí també es reunirà demà amb els veïns i comerciants del Pas per “escoltar-los” i, a partir d’aquí, decidir les mesures que es podrien tirar endavant per “pal·liar” els efectes negatius. Ahir molts comerços van decidir tancar les portes atesa la manca d’afluència als car­rers del Pas de la Casa.

LA CAMBRA DEMANA REPRENDRE EL PROJECTE DE LA SOLANA

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) va donar suport a la demanda al Govern que va fer ahir la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per reprendre el projecte de la variant de la Solana del Pas de la Casa sobre territori andorrà i que arribaria a prop de la sortida del túnel del Pimorent. Des de la Cambra, com a representant del sector empresarial, exposen la seva preocupació per la situació que s’està vivint al Pas de la Casa pel tall de la carretera RN-22 i l’afectació econòmica que això comporta a les empreses de la població encampadana. Titllen de “crítica” la situació del comerç i de les empreses lligades al sector turístic del Pas, tot i que afegeixen que, “ara per ara, la seguretat és prioritària”, i confien que es pugui resoldre al més aviat possible malgrat la complexitat tècnica de l’obra. La Cambra, que valora la línia d’informació constant i fluïda amb els sectors econòmics i empresarials que està duent a terme el Govern, exposa la seva confiança en les actuacions institucionals i tècniques, ja que, segons la informació que estan rebent, “s’està procedint amb celeritat i s’estan analitzant totes els opcions per trobar una solució alternativa pel que fa a comunicacions”.

tracking