El Govern apunta a botigues del Pas com a “focus” del contraban

Martí “sospita” que hi ha establiments que són “focus” del contraban de tabac i Cinca afirma que actuen com a “punts de recollida” dels delinquents

El Govern apunta a botigues del Pas com a “focus” del contraban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Preocupació a l’executiu per la proliferació d’establiments al Pas de la Casa que podrien ser punts de foment i subministrament del contraban de tabac. El cap de Govern, Toni Martí, va compartir ahir a la sessió extraordinària del Consell General aquesta inquietud, lamentant que la situació a la localitat encampadana és “llastimosa”. En concret, Martí va exposar que “el diferencial amb França mai no havia sigut tan gran” i va assenyalar que “tot i aquest diferencial enorme, al Pas s’han instal·lat noves botigues que rebenten els preus”. El cap de Govern, però, va insinuar que fins i tot podrien “ser focus de contraban”. “La policia ho està mirant”, va tranquil·litzar. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va anar més enllà i va alertar d’alguns “comerciants entre cometes” que “han anat apareixent bàsicament al Pas de la Casa” i que actuen com a “punts d’emmagatzematge de tabac”. “Al final són punts de recollida d’aquestes xarxes de contraban”, va subratllar, si bé va apuntar que tenen “una façana comercial convenient”.

Etiquetes:

Un seguit d’advertències que el Govern va llançar durant el debat de les dues esmenes a la totalitat presentades per L’A i UL-IM contra el projecte de llei de regulació dels preus mínims de venda del tabac, que l’oposició va coincidir en titllar “d’intervencionista”. De fet, el rebuig al text de la bancada de la minoria va ser unànime, si bé l’esmena va ser desestimada amb el vot contrari de Demòcrates per Andorra i la consellera independent, Sílvia Bonet.

Des de Liberals d’Andorra, el seu president, Jordi Gallardo, va carregar contra l’executiu argumentant que es tracta d’una mesura creada “per acontentar alguns lobbys”, mentre que es perjudica els fabricants de les marques més barates, les low cost. D’aquesta manera, Gallardo va acusar DA de “deformar el mercat” i de voler “desviar l’atenció” incloent la protecció de la salut pública dins del text. En aquest mateix sentit es va expressar el president del PS, Pere López, que va mostrar la seva preocupació per una llei que “acabarà perjudicant els petits comerciants del país” davant les grans superfícies.

Per la seva banda, el conseller d’UL-IM, Josep Pintat, va qüestionar que el projecte de llei sigui una bona eina per controlar el contraban i va proposar la supervisió del diferencial de preus “via impostos”. “Aquesta és una llei intervencionista”, va reiterar Pintat en diverses ocasions i va posar l’accent en el fet que es va veure “forçat a presentar una esmena a la totalitat”.

Davant l’onada de crítiques, Cinca va fer palesa la seva sorpresa per “un posicionament frontalment contrari al projecte”. En aquest sentit, el titular de Finances va justificar que el text “respon a la crida del mateix sector [tabaquer] per aturar la degradació que està començant a patir”. Martí, per la seva banda, va remarcar que la llei “farà que hi hagi una mica d’ordre”.

DISCUSSIÓ SOBRE EL PRESSUPOST

La sessió parlamentària d’ahir, la continuació d’aquella que va començar dijous, es va tancar amb el debat de totalitat del pressupost del 2019, així com amb la votació de les esmenes a la totalitat del PS, L’A i UL-IM. El text, que va superar les tres esmenes amb l’únic suport dels demòcrates i el vot contrari de tota l’oposició, va ser criticat per la minoria per estar “allunyat de les dificultats del carrer”.

Des de les files socialdemòcrates, López va denunciar que als comptes públics “no es veu cap preocupació” pels principals problemes del país, com ara l’habitatge o els salaris. Els liberals, amb Gallardo al capdavant, van criticar un “dèficit camuflat” i van dubtar que es pugui complir la previsió d’ingressos. Una visió que van compartir els consellers d’UL-IM i el representant d’SDP, Víctor Naudi. De fet, Pintat va etzibar que “Andorra es troba al límit de la seva sostenibilitat econòmica”. Amb tot, Jordi Cinca va posant sobre la taula l’increment en les partides socials i va demanar un vot de confiança. Des del grup de DA, Miquel Aleix, va dir que és un pressupost “realista” i “preocupat per la gent”.

El Govern apunta a botigues del Pas com a “focus” del contraban

tracking