x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

Vet a la circulació de motos a la muntanya

Els vehicles motoritzats i/o rodats només podran passar pel medi natural per pistes i camins delimitats pels comuns
Motocicletes circulant al medi natural.

Vet a la circulació de motos per la muntanya

Motocicletes circulant al medi natural.

ARXIU
Actualitzada 17/05/2018 a les 16:26
Les motocicletes i la resta de vehicles motoritzats i/o rodats no podran circular lliurement pel medi natural i només ho podran fer per pistes o camins delimitats a aquest efecte. Així s’indica en el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge que ahir va aprovar el consell de ministres i que en breu serà entrat a tràmit parlamentari. Cada comú, un cop estigui en vigor la llei, haurà d’elaborar un mapa d’usos de les seves pistes i camins i decidir si els obre o no a la circulació de vehicles motoritzats i/o rodats. El projecte de llei, que ahir va presentar en la roda de premsa posterior al consell de ministres la titular de la cartera de Medi Ambient, Sílvia Calvó, també regularà l’acampada lliure al medi natural (estarà permesa per a tres tendes com a màxim) i les autoritzacions per realitzar activitats professionals.
La llei, la primera de protecció de la natura que existirà a Andor­ra, introdueix el sistema de compensació dels impactes si la construcció d’alguna infraestructura necessària afecta espais protegits o espècies amenaçades. “Si un projecte exigeix la tala d’arbres, se n’haurà de plantar de nous en una altra zona”, va posar com a exemple Calvó. No es podrà construir cap infraestructura dins de parcs naturals nacionals. Aquest és un dels cinc tipus d’espais naturals protegits que preveu el projecte de llei i fa referència a parcs naturals situats en dues o més parròquies. També es crea la figura del parc natural comunal –aquí s’inclouran els de Sorteny i el de Comapedrosa–, de la reserva natural integral, de la reserva natural parcial i dels monuments naturals. La llei prohibirà l’entrada de determinades plantes exòtiques com, per exemple, el seneci, per protegir la biodiversitat autòctona.

D’altra banda, el Govern ha aprovat el pla sectorial d’infraestructures energètiques que reserva sòl per a equipaments energètics. S’ha decidit eliminar la construcció d’una instal·lació hidràulica a la zona de Fontaneda.

DISPOSITIUS DE CONTROL DE GLUCOSA
El ministeri de Salut va aprovar ahir un decret per incorporar en el finançament públic a partir de l’1 de juny dispositius de monitoratge continu de la glucosa per a pacients de diabetis. L’objectiu d’aquesta decisió és reduir les punxades al dit que s’han de fer aquests pacients per controlar els nivells de glucosa i, tot i que es tracta d’aparells més costosos, permeten controlar millor la malaltia, de manera que a la llarga es poden reduir les complicacions, les hospitalitzacions o les baixes.
  • #24 Verpep
    (05/06/18 13:52)

    Ja està bé de tant prohibir, no podrem fer res ... respectan la natura es de tots i vivim a un pais de muntanya on es pot gaudir del senderisme, les bicis, les motos de trial , els quads cadascú gaudeix de la muntanya a la seva manera amb respecte i als que trobin fent coses incíviques que paguin pero no pagarem tots per 4 matats.

    Respondre
  • #23 Ft
    (28/05/18 11:12)

    Tens tota la raó comentari 22

    Respondre
  • #22 Amargats
    (21/05/18 04:09)

    Es mol fort veure la cantitat damargats demanan q es proibeixi aixo o lo altre nomes xq  a vosaltres os molesta aviam si os dediqueu una mica a lo vostre i dejeu a la gent divertirse sa de tindre poca feina quina panda de amargats intolerans i amb greus tics autoritaris

    Respondre
  • #21 JC
    (18/05/18 02:31)

    Molta sort als 4 gats que tindran la responsabilitat de fer ho respectar ! A veure com ho fareu per que no anem amb les bicis i per aplicar sancions sense tenir manera d'identificar la gent... Que fareu als que no us agraden les bicis, montar patrulles ciutadanes i pegar als que trobeu anant per allà ??? Us animo a intentar ho. Ben patètic tot això si... Com sempre, mesures agafades genèricament i sense pensar, en un moment que justament necessitem els calers de les activitats de muntanya.

    Respondre
  • #20 DANIEL
    (17/05/18 17:57)

    Perque no prohibim els molins de vent i les plaques solars, q si q fan malbe hectaries y hectaries de sol natural i a les besties q viuen alli i les plantes, per fer coses aixi tant els hi fa!! Especuladors!!!

    Respondre
  • #19 Sisquet de cal Fenoy
    (17/05/18 16:32)

    De tota la vida hai empaitat les auvelles amb l'amoto. Hai de meneste les amotos o no les agafare mai les mal cubades!!

    Respondre
  • #18 Robert
    (17/05/18 16:02)

    Hola. Podem també prohibit els porc senglar que aixequen els cans i el bèstia que campa suelto per la muntanyas .

    Respondre
  • #17 Nico
    (17/05/18 15:56)

    Voleu dir que les pistes d'esquí no són pitjor pel medi ambient que les de btt?
    Uns, ni sabeu del que esteu parlant...
    És patètic...
    Quan unes etapes del campionat d'Europa o del món de btt porten milions d'euros al país, ningú es queixa...
    Però els pocs que practiquem bici de muntanya, enduro, haurem d'anar a practicar fora...
    Quan es veu que uns llocs com Zona Zero han desenvolupat la salvaguarda del medi ambient amb associacions de btt i que ara estan reconegudes per arreu del món. Com sempre Andorra ho tenim tot, però no el sabem aprofitar, i quedem darrere, espero que sigui solament per ignorància...

    Respondre
  • #16 Pere
    (17/05/18 14:53)

    Podeu estar tranquils els moteros i tots els altres, en aquest pais molt blabla , lleis, decrets, però mai es controla res, ni es fa respectar-los, així que podreu seguir destrossant la muntanya ja que no hi ha calés a guanyar... Ningu veu mes lluny que la seu propi interès. Una pena...

    Respondre
  • #15 De veritat???
    (17/05/18 14:42)

    Però que no estaven ja prohibides? A la muntanya a peu, i civilitzada ment sense deixar residuos i respectant l'entorn. Prou de destrossar-ho tot en nom de l'economia(absurd, si acabes amb el medi, se't anava el negoci) i/o de l'esport mal entès ( que es bogeria i no esport).

    Respondre
Veure’n més
24
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts