Política

Vet a la circulació de motos per la muntanya

Els vehicles motoritzats i/o rodats només podran passar pel medi natural per pistes i camins delimitats pels comuns

Vet a la circulació de motos per la muntanyaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les motocicletes i la resta de vehicles motoritzats i/o rodats no podran circular lliurement pel medi natural i només ho podran fer per pistes o camins delimitats a aquest efecte. Així s’indica en el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge que ahir va aprovar el consell de ministres i que en breu serà entrat a tràmit parlamentari. Cada comú, un cop estigui en vigor la llei, haurà d’elaborar un mapa d’usos de les seves pistes i camins i decidir si els obre o no a la circulació de vehicles motoritzats i/o rodats. El projecte de llei, que ahir va presentar en la roda de premsa posterior al consell de ministres la titular de la cartera de Medi Ambient, Sílvia Calvó, també regularà l’acampada lliure al medi natural (estarà permesa per a tres tendes com a màxim) i les autoritzacions per realitzar activitats professionals.

La llei, la primera de protecció de la natura que existirà a Andor­ra, introdueix el sistema de compensació dels impactes si la construcció d’alguna infraestructura necessària afecta espais protegits o espècies amenaçades. “Si un projecte exigeix la tala d’arbres, se n’haurà de plantar de nous en una altra zona”, va posar com a exemple Calvó. No es podrà construir cap infraestructura dins de parcs naturals nacionals. Aquest és un dels cinc tipus d’espais naturals protegits que preveu el projecte de llei i fa referència a parcs naturals situats en dues o més parròquies. També es crea la figura del parc natural comunal –aquí s’inclouran els de Sorteny i el de Comapedrosa–, de la reserva natural integral, de la reserva natural parcial i dels monuments naturals. La llei prohibirà l’entrada de determinades plantes exòtiques com, per exemple, el seneci, per protegir la biodiversitat autòctona.

D’altra banda, el Govern ha aprovat el pla sectorial d’infraestructures energètiques que reserva sòl per a equipaments energètics. S’ha decidit eliminar la construcció d’una instal·lació hidràulica a la zona de Fontaneda.

DISPOSITIUS DE CONTROL DE GLUCOSA

El ministeri de Salut va aprovar ahir un decret per incorporar en el finançament públic a partir de l’1 de juny dispositius de monitoratge continu de la glucosa per a pacients de diabetis. L’objectiu d’aquesta decisió és reduir les punxades al dit que s’han de fer aquests pacients per controlar els nivells de glucosa i, tot i que es tracta d’aparells més costosos, permeten controlar millor la malaltia, de manera que a la llarga es poden reduir les complicacions, les hospitalitzacions o les baixes.

tracking