Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Residus

Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà

També s’han pres mesures complementàries, com que les bosses no siguin visibles a les caixes i que els treballadors no les puguin oferir
La nova bosssa que ja distribueixen els grans establiments amb el missatge sobre els residus.

Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà

La nova bosssa que ja distribueixen els grans establiments amb el missatge sobre els residus.

Actualitzada 24/11/2017 a les 14:05

El reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic ha entrat en vigor aquest divendres. La nova norma suposa, d’una banda, que estiguin prohibides les bosses lleugeres, biodegradables, compostables i oxodegradables i, de l’altra, que es passin a cobrar aquelles que tenen un gramatge de més de 50 micres a preus d’entre els 10 i els 15 cèntims en funció de la composició de material reciclat amb la qual estan fabricades. El director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha recordat que Andorra va ser “pionera” el 2012 amb l’aplicació d’una normativa sobre les bosses de plàstic però que els hàbits s’havien relaxat i l’ús havia tornat a augmentar. Ara s’alineen amb la normativa europea, que fixa les prohibicions. Al mateix temps, Rossell destaca que esperen que els nous preus siguin dissuasoris, ja que hi ha estudis que mostren que tarifes d’entre els 10 i els 20 cèntims “fan frenar” aquest consum.

A més, tal com ha destacat el director de Medi Ambient, s’han pres mesures addicionals, com que les bosses no siguin visibles a les caixes, que no s’ofereixin als clients sinó que siguin ells qui les demanin i, a més, les bosses han d’anar retolades per un dels costats amb un missatge sobre la prevenció i el reciclatge de residus.

Rossell ha destacat que en matèria de reciclatge de vidre i paper i cartró Andorra està per sobre de la mitjana europea però que en matèria d’envasos encara hi ha camí per recórrer i, en el cas de les bosses de plàstic, ha conclòs que tenen una durada útil molt curta i que l’objectiu és que es previngui la generació de residus d’aquest tipus, amb la qual cosa es vol fomentar un canvi d’hàbits i que tothom dugui la seva bossa reutilitzable “al cotxe, la bossa de mà o la butxaca”.

Quant a la preparació per a l’entrada en vigor d’aquest reglament, Rossell ha recordat que es va treballar amb els establiments comercials i que hi ha alguns que fins i tot ja tenien les noves bosses abans de l’entrada en vigor del reglament. De fet, cal recordar que la norma és obligatòria des d’aquest divendres als grans establiments però que els petits tenen de marge fins a finals del 2018 per adaptar-s’hi, amb la qual cosa podran distribuir les bosses que tinguin en estoc als preus estipulats.

Des de Pyrénées han posat en relleu que ja es veuen molts clients amb la seva bossa però que d’altres han lamentat que ja no hi hagi aquest oferiment, ja que des de l’establiment la pròpia caixera hi posava la compra a dins. De fet, la gerent de vendes d’alimentació, Maite Macian, ha destacat que s’estan plantejant canviar les caixes. Ha manifestat que el que s’ha d’aconseguir és un canvi d’hàbits i que durant la jornada s’informarà els clients que ja no els poden oferir aquestes bosses i que són ells qui les han de demanar, si les volen. Des de fa un temps hi ha uns cartells que informen de la nova normativa tant a Pyrénées com als altres centres comercials. Macian també ha explicat que l’establiment ha fet unes noves bosses per adaptar-se a la nova normativa.
  • #3 Incoherencia
    (24/11/17 21:10)

    Quin sentit té aquesta mesura en un país en que llençem les deixalles en bosses d´escombreries. Ara en lloc de fer servir les del super les has de comprar.En general el plastic es mes gruixut pel que hi ha mes residu.

    Respondre
  • #2 Raul
    (24/11/17 14:56)

    Si els diners d'aquestes bosses ecològiques fos destinat a l'eliminació i reciclatge de residus, o la fam i altres necessitats del món tercermundista, ho pagaria amb gust. Però no, els diners són un cop més per als que més tenen.

    Respondre
  • #1 Ecolo-jetas
    (24/11/17 14:51)

    El que opina Medi Ambient és totalment irrellevant, qui estarà encantat amb la mesura són les grans superfícies, que enarborant la bandera de l'ecologisme i la reducció de residus, s'omplen les butxaques encara més si cap. Si els supermercats tinguessin tanta consciència ecològica com diuen tenir, simplement canviarien les bosses de plàstic per les de fècula de patata o paper, però no és el cas.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts