Catalunya

Augmenta la pressió a Puigdemont perquè declari la independència

La CUP, Demòcrates de Catalunya i l’ANC, així com un sector del partit del president de la Generalitat, volen ja la república

Augmenta la pressió a Puigdemont perquè declari la independènciaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Formacions independentistes com la CUP i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van pressionar ahir el president de la Generalitat perquè declari la setmana que ve la independència de Catalunya, mentre que ERC va reiterar el seu suport a Carles Puigdemont. Fins i tot, els posicionaments favorables de formacions independentistes que Puigdemont aixequi la suspensió a la declaració d’independència es van estendre a sectors que integren la coalició que governa la Generalitat, Junts pel Sí (JxSí), amb pronunciaments com els de Demòcrates de Catalunya (DC) i un manifest d’una quarantena de militants del PDeCAT, el partit del president català.

Des d’ERC, en una reunió multitudinària del seu consell nacional es va avalar la forma d’actuar de Puigdemont i el seu govern entre crides del seu líder, Oriol Junqueras, a “la unitat” i a la “confiança”, per culminar el camí emprès cap a la creació de la república catalana. Junqueras no es va pronunciar sobre quan creu que hauria de ser aprovada per part del Parlament català la declaració d’independència, després que el president Puigdemont la deixés en suspens el dia 10, i es va limitar a demanar confiança i diàleg.

“Malgrat totes les traves i la repressió, el referèndum es va fer”, va subratllar Junqueras per animar la seva militància i com a exemple positiu del que pot aconseguir-se amb “unitat d’acció”. I això que “va haver de fer-se en condicions inimaginables en un país democràtic, perquè no hi ha cap democràcia que ordeni colpejar els votants que volen dipositar una papereta en una urna”.

D’altra banda, el consell polític de la CUP va aprovar “exigir” al president Puigdemont que respongui de manera “nítidament afirmativa” al requeriment del govern espanyol sobre si ha declarat la independència, i que aixequi la seva suspensió i proclami la república . La direcció de la CUP va rebutjar abordar una possible reforma constitucional, perquè “la gent ha votat república” i “cal defensar amb coherència” el resultat del referèndum”.

L’ANC va instar el govern català a “tancar al més aviat possible” el camí cap a la independència, ja que “ara és el moment de proclamar la república catalana”.

ICETA ES MOSTRA FAVORABLE A SUSPENDRE L'AUTONOMIA

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalu­nya (PSC), Miquel Iceta, va afirmar ahir que donarà suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espa­nyola en el cas que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respongui afirmativament al requeriment del govern estatal sobre si ha declarat la independència de Catalunya.

El president del PPC, Xavier García Albiol, va indicar que no confia que Puigdemont es retracti de la seva intenció de proclamar la independència i va vaticinar “tensió política” per a les pròximes setmanes, mentre que Ciutadans va insistit en la seva petició d’una convocatòria electoral a Catalunya “per restablir la normalitat, l’ordre constitucional i la convivència”.

tracking