ESTUDI 'EL COST DE LA CRIANÇA A ANDORRA'
UNICEF retreu al Govern haver desatès les propostes de l’informe de 2023
L’ens demana accions urgents per combatre la desigualtat social entre models familiars

La presidenta d’UNIFEC Andorra, Dàmaris Castellanos.
El cost de la criança continua recaient de manera desigual sobre les famílies andorranes, i especialment sobre les mares soles. Segons l’últim informe del cost de la criança elaborat per Andtropia i l’AR+I amb el suport d’UNICEF Andorra, les famílies monomarentals han de destinar fins al 35% dels seus ingressos mensuals a tenir cura dels fills, davant del 28% en el cas dels pares sols. En comparació, les llars formades per parelles dediquen un percentatge inferior, deixant en “evidència les bretxes econòmiques i de gènere” segons el tipus de nucli familiar. Davant d’aquest escenari, els impulsors de l’estudi han tornat a posar sobre la taula les recomanacions que ja van formular fa dos anys, però que no van rebre cap resposta formal del Govern. “El 2023 ja vam plantejar aquestes propostes i només vam rebre interès puntual per part d’alguns grups parlamentaris. Però des del Govern no hi ha hagut cap retorn institucional”, lamenta Dàmaris Castellanos, presidenta d’UNICEF Andorra. “Tot i això, no deixarem de posar aquestes qüestions sobre la taula. El segon informe ens dona una nova oportunitat per insistir”.
“[De l’informe 2023] només vam rebre interès puntual per part d’alguns grups parlamentaris”
Les mesures inclouen la gratuïtat o tarifació reduïda dels serveis essencials (com escoles bressol o menjadors escolars), prestacions universals anticipades per infant, una reforma fiscal amb perspectiva familiar i redistributiva, i més flexibilitat laboral i foment del teletreball. També reclamen que es reconegui i es protegeixi la maternitat en solitari a través de polítiques públiques que no penalitzin, sinó que acompanyin. Paral·lelament, UNICEF treballa en diverses línies d’incidència institucional per fer arribar les dades a responsables polítics. Castellanos explica que s’ha presentat l’informe amb cobertura mediàtica, s’està fent arribar als grups parlamentaris i s’ha iniciat una ronda de reunions bilaterals. També s’integrarà en futures campanyes de sensibilització i debats públics.
Sobre el cas concret de les famílies monomarentals, Castellanos assegura que “aquesta realitat no pot quedar invisibilitzada” i que la seva situació s’ha d’incloure de manera explícita en les converses institucionals i polítiques. “Els infants creixen en contextos familiars que condicionen profundament el seu benestar”, alerta. “La pressió institucional no sempre ha de ser reactiva. Sovint és més efectiva quan neix de la constància, la col·laboració i un relat compartit. Volem continuar treballant en aquesta línia a mitjà termini”, conclou Castellanos.