TROBADES AMB EXPERTS DE L'ONU
La llei de turisme vol consolidar un model sostenible i competitiu
Experts internacionals validen l’estratègia andorrana per transformar el sector

El ministre de Turisme en una de les trobades.
El Govern ultima la redacció de la futura llei de turisme amb el suport tècnic d’ONU Turisme, amb l’objectiu de consolidar un model turístic sostenible, equilibrat i competitiu. El text es troba en una fase molt avançada i s’està treballant perquè sigui consensuat amb el sector. En aquest sentit, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres; la directora de Turisme i Comerç, Cristel Molné, i representants d’ONU Turisme han presentat el projecte a les principals autoritats, institucions públiques i entitats empresarials i socials del país.
Les presentacions s’han dut a terme en el marc de la tercera missió d’experts i representants d’ONU Turisme del projecte de cooperació tècnica per a la redacció de la llei, que s’ha celebrat aquesta setmana al Principat. Aquesta és la darrera missió abans de disposar del text definitiu. Les aportacions recollides durant les trobades seran analitzades i, si s’escau, incorporades a la versió final. La col·laboració amb aquest organisme internacional reforça l’ambició del projecte i n’assegura l’alineació amb les millors pràctiques globals en matèria de turisme responsable.
La futura norma integra diversos eixos estratègics. En primer lloc, planteja millorar l’ordenació i la planificació del turisme, fomentant la desestacionalització i tenint una especial cura per la protecció ambiental. També es vol impulsar una oferta accessible i sense barreres, alineada amb els estàndards internacionals, per garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin gaudir de l’experiència turística al país.
El text aposta per enfortir la professionalització del sector a través de la formació, amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei i l’experiència del visitant. A més, preveu la creació d’incentius i reconeixements honorífics per premiar les iniciatives que contribueixin a la qualitat, la sostenibilitat i l’excel·lència turística, fomentant una cultura de millora contínua.
Un altre dels pilars fonamentals del projecte és la digitalització. Aquesta eina s’ha de convertir en clau per gestionar millor els fluxos turístics, evitar la massificació i garantir la preservació del medi natural.
El projecte s’articula sobre quatre pilars bàsics: governança, sostenibilitat, formació i digitalització, amb una visió estratègica orientada a reforçar la competitivitat del sector turístic andorrà i adaptar-lo als reptes globals.