PRESÓ
Les tensions entre l’SPA i la direcció del centre penitenciari s’aguditzen
El sindicat vol portar el cas a la justícia per mitjà d’una denúncia al responsable del centre i de manera subsidiària a la ministra d’Interior

La presó de la Comella.
Les tensions entre el Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), la direcció del centre i el Govern s’aguditzen. L’organisme porta l’anunci del trencament de relacions amb el ministeri d’Interior i Justícia i la presó un pas més enllà. Els pròxims moviments a seguir són intentar fer arribar el cas a la justícia. Així ho assegura el president de l’SPA, Jordi Fius: “Portarem tota la documentació al lletrat i si considera que disposem de suficients proves, tirarem endavant amb la demanda.” Una acció que comporta denunciar tant el director del centre com la ministra d’Interior i Justícia, Ester Molné, aquesta de manera subsidiària, ja que “està al corrent dels fets”, va afegir Fius, qui va mencionar “accions d’assetjament laboral contra els afiliats i persecucions per pensar de manera diferent, ja que no a tots se’ns ajuda igual”.
El cop sobre la taula de l’SPA és conseqüència del que va passar el mes d’abril, quan l’exdirector adjunt del sindicat va ser assetjat. Des de la direcció es van utilitzar les càmeres per fer-li seguiments reiteradament. Una gestió permesa solament quan s’han constatat delictes. Va ser llavors quan l’organisme va iniciar l’enviament d’un seguit de cartes a la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, amb qui es va reunir en diverses ocasions. És per això que el cas de la cel·la amb orina suposa “la gota que ha fet vesar el got”, segons Fius.
“Portarem tota la documentació al lletrat i si tenim suficients proves, denunciarem”
El president de l’SPA reclama tractes igualitaris entre els membres de totes tres associacions sindicals. La reivindicació és en resposta a l’estructura de l’organigrama actual del centre, en què la gran part dels alts comandaments que el conformen són membres del Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP), el sindicat majoritari, més antic i proper a la direcció del centre i càrrecs de confiança. “Volem que se’ns tracti a tots igual, no volem que se’ns afavoreixi, sinó que se’ns tracti pels nostres mèrits”, va declarar Fius.
“Entenc els altres sindicats, no poden anar contra la mà que els dona premis”
Els altres sindicats
La divisió interna es constata i els sindicats treuen a la llum les seves diferències. El SIP, juntament amb el Sindicat del Personal Penitenciari (SPP), segueixen de la mà de Govern. Una reacció que Fius afirma entendre irònicament: “No poden anar contra la mà que els dona premis.” Els sindicats afirmen que les acusacions de l’SPA “no van acompanyades de dades objectives, fet que impossibilita pronunciar-nos al respecte”. Amb relació a l’oposició al trencament del diàleg amb Interior, consideren que “qualsevol qüestió institucional s’ha d’abordar a través dels canals establerts o dels procediments legals, amb professionalitat i respecte”.
El mes d’abril passat l’exdirector adjunt del sindicat va ser assetjat
Els sindicats confien en la presumpció d’innocència dels agents i en els procediments i garanties legals establerts. Tot i això, apunten que “ens preocupa que declaracions sense fonament generin confusió i malestar entre el personal, especialment en un moment sensible per la manca de recursos humans”, pel que demanen que qualsevol denúncia es presenti “amb dades verificables i mitjançant els canals oficials de diàleg, com a via més responsable per defensar els interessos dels treballadors i garantir una gestió eficient del servei públic”.