PAQUET DE MESURES PER LA FALTA DE FACULTATIUS

Els metges extracomunitaris tindran menys traves legals per treballar

El requisit de la titulació es relaxa i podran exercir si ha estat homologada per treballar en un país de la UE, sense necessitat de l’habilitació especial

La ministra de Salut durant la presentació del projecte de llei.SFG

Dolors Moreno
Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La modificació de la Llei de professions de salut, a tràmit parlamentari, té la missió de facilitar l’arribada de metges traient cotilles a la normativa: que la regulació no suposi un entrebanc extra, malgrat que n’hi hagi d’altres d’evidents, com ara el cost de la vida. Com ja s’havia avançat, es relaxen els requisits respecte al coneixement de l’idioma oficial, s’allarguen els permisos de curta durada i per potenciar la figura per compte propi garantint alhora la cobertura de l’atenció sanitària urgent, el professional que entri amb un permís d’immigració d’aquesta tipologia (compte propi) podrà ser assalariat del SAAS per fer guàrdies. El projecte de llei també facilita l’arribada de metges extracomuntaris que prèviament hagin passat per estats europeus. Actualment, se’ls demana una titulació equiparable al nivell 7 del marc andorrà de qualificacions (MAQ) i alhora reconeguda o homologada en un país de la UE o de l’AELC (Associació Europea Lliure Comerç). La memòria justificativa del projecte de llei assenyala que “és molt freqüent que les titulacions de medicina dels països de l’Amèrica Llatina no assoleixin el nivell 7 del MAQ, però sí l’homologació en un estat europeu, habitualment Espanya”. Ara mateix, si tenen aquesta homologació poden treballar a Andorra, però accedint-hi per la via de l’habilitació especial, que és quan s’acrediten necessitats sectorials i “que és notòriament més lent que la tramitació habitual”. El projecte de llei ho corregeix.

El ministeri remarca que molts professionals han treballat a espanya

S’afegeix un nou apartat a l’article 8 de la llei que es modifica, que estableix que els facultatius que no puguin acreditar el citat nivell 7 podran obtenir el permís d’exercici si disposen “d’un títol oficial d’ensenyament superior que habiliti per a l’exercici de la professió de metge al país expedidor” i “aquest títol hagi estat reconegut o homologat per un país de la Unió Europea o de l’Associació Europea de Lliure Comerç, i aquest reconeixement o homologació doni dret a exercir en el país que l’ha acordat”. En la memòria justificativa signada per la ministra de Salut, Helena Mas, s’insisteix que facultatius en aquesta situació “estan exercint de manera legal al país veí. Alguns inclús han cursat la formació com a especialistes a Espanya amb el sistema MIR i, per tant, el títol de l’especialitat que exerciran a Andorra és espanyol”. La conclusió és que “es considera que es tracta de professionals amb una titulació que la normativa espanyola equipara a la seva pròpia i no té sentit que a Andorra tinguin un tracte diferent”.

l’actual necessitat de l’habilitació especial retarda els tràmits

D’altra banda, el projecte de llei estableix uns requisits específics per a les especialitats mèdiques. El que es fixa és que els metges especialistes han de disposar d’una titulació reconeguda o homologada en un estat membre de la Unió Europea o de l’AELC que doni dret a l’exercici de la professió de metge especialista en l’estat que l’ha emès o acordat. “D’aquesta manera es garanteix la qualitat de la formació presentada”, sosté la memòria del projecte de llei. Si, per contra, l’acreditació acadèmica no ha estat emesa o reconeguda a la UE o l’AELC “caldrà fer una valoració tècnica de la titulació i del perfil professional del sol·licitant”, un procediment que s’haurà de regular per reglament i seguint directrius europees.

Però, quants professionals sanitaris falten? El ministeri admet que “l’experiència acumulada ha permès constatar que en molts casos és difícil estimar aquestes necessitats” –que es tradueixen en habilitacions especials– i, per això, una altra de les disposicions del projecte de llei és que s’ha de desenvolupar un reglament que fixi pautes per determinar-les, amb l’ajuda del SAAS, la CASS i els col·legis professionals. El termini d’esmenes dels grups parlamentaris al text legislatiu finalitzarà –si no hi ha pròrrogues– l’1 de setembre.

"S'HA CONSTATAT QUE ALGUNS METGES TENEN MÉS DIFICULTATS PER OBTENIR EL B2"

Una altra de les novetats del projecte de llei és que les habilitacions especials de dos anys que ja es donen per a professionals sanitaris no catalanoparlants perquè acreditin el nivell B2 es podran prorrogar per casos de força major en el cas dels metges. La memòria justificativa del projecte de llei apel·la a una casuística que “ha constatat que alguns dels metges que estan exercint en virtut d’aquesta habilitació especial assoleixen el nivell A2, però tenen més dificultats per obtenir el nivell B2 i necessiten més temps”. I s’afegeix que la situació actual, que no preveu cap pròrroga, deixa “el sistema en una situació de vulnerabilitat” obligant a buscar nous professionals en un escenari complex i que, a més, “molt probablement tampoc no disposen del nivell exigit de català” i, a més, suposa un perjudici per a l’atenció sanitària. S’explicita que “s’han detectat casos que afecten especialitats que donen serveis essencials a la població, com ara la cirurgia general o la medicina intensiva”. Autoritzar aquesta pròrroga passarà per una anàlisi cas per cas que es farà en col·laboració amb el Col·legi de Metges, el SAAS i la CASS
tracking