Observatori de l'AR+I

L’habitatge continua sent el gran problema per a la ciutadania andorrana

La solitud entra per primer cop a l’Observatori i AR+I preveu un estudi específic el 2026 per analitzar-ne profundament les causes i els perfils afectats

El coordinador del grup de Sociologia de l'AR+I, Joan MicóI.M.

Iker Mons
Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L'Observatori sociològic del primer semestre del 2025, elaborat per Andorra Recerca i Innovació (AR+I), confirma que l’habitatge continua sent el principal maldecap de la ciutadania. El 70,3% dels enquestats el considera un dels tres grans problemes del país, i un 40,4% assegura que els afecta personalment. “Fa tres observatoris seguits que el 70% de la població assenyala l’habitatge com el problema principal. I un 40% diu que els afecta personalment. És una xifra molt alta,” destaca Joan Micó, coordinador del grup de Sociologia d’AR+I.

El trànsit (21,2%) puja fins al segon lloc, un augment que Micó atribueix a situacions puntuals. “Hi ha la sensació que, segons l’hora del dia, el trànsit és més pesat. L’enquesta reflecteix el que la gent detecta”, ha declarat. Els salaris (14,5%) baixen notablement, i qüestions com les pensions o el cost de vida queden fora del podi de preocupacions. Tot i aquestes percepcions, el 49% dels ciutadans veu la situació econòmica general com a bona, i un 66% afirma que arriba a final de mes amb facilitat.

En salut mental, el test de Goldberg indica que un 23,3% de la població podria patir ansietat i depressió. El 16,4% està en tractament psicològic i un 12,8% assegura que en necessitaria. Una de les novetats d’aquesta edició és l’anàlisi de la solitud, el qual ha detectat que un 15% diu sentir-se sol amb freqüència o sempre. Segons Micó, les edats més afectades "no són només les més avançades, sinó també entre 45 i 64 anys”.

AR+I preveu fer un estudi específic sobre la solitud durant el 2026, combinant mètodes quantitatius i qualitatius. “És un fenomen complex, amb perfils molt diversos, i caldrà abordar-lo també des d’una perspectiva qualitativa”, ha apuntat Micó.

Pel que fa a la justícia, també novetat d'enguany entre les preguntes, la valoració és moderadament positiva (50%), però més crítica entre qui ha tingut experiència directa amb els tribunals. “La confiança baixa entre qui ha tingut una experiència directa. No és una crítica molt dura, però sí més clara,” assenyala Micó. La recerca i la innovació són ben valorades, tot i que un 40% considera que la inversió pública és insuficient. Els àmbits més prioritzats per innovar són la salut, la medicina i la tecnologia.

tracking