‘OPERACIÓ CATALUNYA’

El govern espanyol assegura que ja ha tramitat la comissió rogatòria d’Andorra

Madrid afirma que va enviar la documentació al novembre i diu que coopera judicialment

L’hemicicle del Congrés dels Diputats espanyol.ARXIU

Gerard del Castillo
Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern espanyol ha assegurat que va donar “complert tràmit” a la comissió rogatòria internacional emesa per la justícia andorrana en el marc de la coneguda com a derivada andorrana de l’operació Catalunya. En una resposta escrita al diputat de Junts per Catalunya Josep Pagès, l’executiu afirma que la documentació es va enviar a Andorra el 28 de novembre del 2024 “seguint els canals i tràmits habituals”.

Resposta al diputat de junts, Josep Pagès, que va posar en dubte la cooperació

Aquesta resposta contradiu les acusacions de Pagès, que havia denunciat un suposat bloqueig per part dels ministeris espanyols de Justícia i d’Afers Exteriors a la tramitació de diverses comissions rogatòries relacionades amb la causa que investiga a Andorra antics alts càrrecs espanyols, com Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro. El diputat de Junts havia advertit que la paralització administrativa estava impedint l’avenç del procediment judicial al Principat i afectava la col·laboració bilateral en matèria penal.

La resposta del govern espanyol, emesa el passat 5 de juny, pretén tancar la polèmica negant qualsevol obstrucció i deixant constància que la col·laboració judicial amb Andorra s’ha produït dins els terminis i formes establerts.

Assegurava que Madrid bloquejava les comissions rogatòries

Tanmateix, Junts havia advertit d’un tractament desigual, ja que altres comissions dirigides a exalts càrrecs com Eugenio Pino i Bonifacio Díez Sevillano s’haurien tramitat sense incidències, mentre que les referents a Rajoy, Fernández Díaz, Montoro, Francisco Martínez i Ignacio Cosidó seguirien encallades. El diputat va arribar a preguntar si hi havia alguna “raó d’estat” al darrere del bloqueig, atenent la sensibilitat política del cas, que implica una presumpta guerra bruta contra l’independentisme i la vulneració de la sobirania andorrana.

Fonts properes al cas remarquen que la diligència en la tramitació d’aquestes comissions és clau per garantir la confiança entre els sistemes judicials d’ambdós països. El cas andorrà no només té implicacions jurídiques, sinó que ha generat tensions diplomàtiques creixents, especialment per la percepció que l’Estat espanyol podria haver utilitzat els seus serveis secrets i estructures oficials per interferir en afers interns del Principat.

La confirmació del govern espanyol obre ara la porta a verificar si efectivament Andorra ha rebut tota la documentació pendent i si la justícia andorrana pot reprendre la instrucció amb normalitat.

tracking