Presentació de l'estudi de la CASS al Consell General
El nou estudi actuarial situa en el 2041 l'esgotament del fons de pensions
Galabert i Cinca insisteixen en la necessitat de reformar el sistema de jubilació

Jordi Cinca i Marc Galabert han presentat l'estudi actuarial de les jubilacions al Consell
Les projeccions fetes pel darrer estudi actuarial de la CASS s'han retardat perquè el creixement econòmic ha superat les previsions però l'horitzó segueix sent el mateix, l'arquitectura del sistema el fa insostenible i si no s'hi fan reformes entrarà en deficit, caldrà recórrer a la guardiola i les reserves s'esgotaran. La data prevista amb la nova projecció es la 2041.
La dada s'ha presentat en la compareixença que han fet el president del consell d'administració de la CASS i el del Fons de Reserva de Jubilació, Marc Galabert i Jordi Cinca. Galabert ha exposat que l'estudi determina que dos anys consecutius de creixement real igual a zero suposara que el sistema entrarà en deficit (s'ingressarà menys del que s'haurà de gastar per pagar les pensions i caldrà recórrer als estalvis del fons).
Jordi Cinca, al seu torn, ha explicat l'impacte que tindrien cinc de les mesures de les catorze que va plantejar la CASS en el sistema. Són les modificacions sobre el model actual: pujada de cotitzacions fins el 16 per cent, augmentar l'edat de jubilació als 67 anys o augmentar el factor de conversió (els anys que es triguen en recuperar allò cotitzat un cop arriba la jubilació) dels 9,5 fins a 17. La conclusió és que sí que retardaran el problema de sostenibilitat però que ho acabaran pagant els nous cotitzants, que tindran pensions més baixes. Per això la Seguretat Social sosté que cal abordar una reforma estructural, un canvi de model que ja apuntaven en les mesures del 2022.