Educació
L'AQUA rep els resultats de l'avaluació externa que li permetrà ser membre de l'associació europea
L'ENQA recomana assegurar que el ministeri "no tingui influència en les decisions de l'agència"

Els representants de l'AQUA en una compareixença al Consell General.
L'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA) ja ha rebut els resultats de l'avaluació externa que li permetrà esdevenir membre de l'Associació Europea per a l'Assegurament de la Qualitat de l'Ensenyament Superior (ENQA). El procés d'avaluació va començar el mes d'octubre, quan l'AQUA es va sotmetre a aquesta avaluació externa amb l'objectiu d'avaluar la conformitat de l'agència amb els estàndards europeus d'assegurament de qualitat (ESG) en els processos d'avaluació, acreditació i certificació de la qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra.
Dins del procés, l'AQUA va rebre la visita d'un panel d'experts de l'ENQA, els quals van recollir evidències i indicadors per emetre un informe d'avaluació. Durant la visita, es van dur a terme una sèrie d'entrevistes amb l'equip de treball i altres agents d'interès, tot prenent en consideració l'informe d'autoavaluació lliurat prèviament per l'AQUA. El document rebut, per tant, permetrà a l'entitat sol·licitar la inclusió al Registre Europeu d'Assegurament de la Qualitat (EQAR) i, posteriorment, esdevenir membres d'ENQA, "reforçant així el nostre compromís amb l'excel·lència i la millora contínua en la qualitat de l'ensenyament superior a Andorra".
Pel que fa a les principals recomanacions que es desprenen de l'avaluació externa, i amb l'objectiu de garantir una independència organitzativa completa, es recomana "revisar el procediment de nomenament del director de l'AQUA perquè el poder executiu per nomenar-lo recaigui en el seu comitè directiu, seleccionant el candidat mitjançant un concurs obert i basat en el mèrit".
A la vegada, l'AQUA "hauria de reconsiderar la composició del seu comitè d'apel·lacions per assegurar que estigui separat, en termes organitzatius, del ministeri responsable de l'Educació i del comitè directiu" i assegurar així que el ministeri "no tingui influència en les decisions de l'agència" pel que fa als processos d'apel·lació.
A més a més, des de l'ENQA es posa en relleu que l'AQUA hauria de proposar al ministeri d'Educació "criteris clars i un procediment formal per al nomenament d'un expert internacional que actualment forma part tant del comitè directiu com del comitè d'apel·lacions".
D'altra banda, de l'informe es desprèn que l'entitat també "hauria d'incloure un seguiment per als programes acreditats que es dugui a terme de manera coherent, tant pel que fa a les etapes del procés com al seu abast" i "revisar els seus procediments d'avaluació [...] per incloure visites 'in situ' i deixar clar quins criteris es fan servir per no fer-les quan es considera l'enfocament òptim".
Una altra de les recomanacions fa referència al fet que l'AQUA "hauria de millorar la formació dels experts per garantir una major coherència en la manera com els criteris són abordats en els informes d'avaluació" i també hauria d'introduir millores "per assegurar millor la coherència en l'aplicació dels criteris per part dels panells d'avaluació".
Pel que fa a la millora contínua, es proposen un seguit de suggeriments entre els quals destaquen el fet de "trobar una manera de donar suport als representants d'una universitat privada que formen part del seu òrgan de govern perquè puguin transmetre les opinions de totes les universitats privades amb què treballa"; proposar modificacions legislatives que li permetin una major autonomia en l'adopció d'acords operatius; o implicar els estudiats en el desenvolupament i la millora contínua de les seves metodologies d'avaluació.
Finalment, es destaca que, per transparència, l'AQUA "podria animar els seus grups d'interès a utilitzar el procediment formal de queixes en lloc de la comunicació informal amb l'agència".