CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA
Test ràpid d’infeccions de contagi sexual
Salut facilita el diagnòstic ‘exprés’ per lluitar contra l’increment d’aquestes malalties

Les proves que es faciliten als CAP.
Els centres d’atenció primària (CAP) de totes les parròquies faciliten des d’ahir la detecció ràpida d’infeccions de transmissió sexual, les anomenades ITS. Des de fa sis anys ja es facilitava la del VIH i ara s’incorporen proves d’hepatitis B i C i sífilis. Un diagnòstic exprés a través d’una punció al dit que serà molt més que això. “En quinze o vint minuts tindrem el resultat i es podrà no tan sols detectar-ho, també fer un acompanyament i un seguiment”, va explicar la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez. L’acció s’emmarca en el pla de salut sexual i reproductiva, però s’avança a un document encara inacabat per “parar aquesta incidència a l’alça de les ITS i donar una resposta ràpida, àgil i confidencial a la ciutadania”. La secretària d’Estat va indicar que la incidència del 2024 encara no la podia avançar –va apuntar que les dades estan per tancar-se–, però va recordar, sobre les xifres del 2023, que “no tan sols a Andorra, sinó arreu del món, hi ha una tendència a l’alça de la sida, gonorrea, clamídia”. Al Principat en aquell període es van detectar 45 casos de clamídia (35 l’any anterior), 28 de gonorrea (15 l’any anterior) i tres de sífilis (el 2022 no se n’havia detectat cap).
“Hi ha incidència en persones de 40, de 50, de 55, de 60 anys”
El test de detecció ràpida s’ofereix de franc a tota la població resident, però els menors de 16 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult. No cal demanar cita prèvia per fer-s’ho. “La idea no és només fer-lo i entregar un resultat, sinó poder fer un consell assistit pel personal d’infermeria, aprofitar per fer educació sexual i prevenció”, va detallar la infermera d’atenció primària Maria Crespo. En el cas d’un resultat positiu es farà una derivació a medicina interna de l’hospital per confirmar el diagnòstic i iniciar el tractament i seguiment clínic. “La manera de parar l’augment de casos és tenir accessibilitat, donar facilitats i que es pugui fer al moment aquesta punció digital”, va afegir.
“La idea és aprofitar per fer educació sexual i prevenció”
La secretària d’Estat va indicar que tot i que tradicionalment s’apunta a una població més jove en el llançament de missatges sobre la cura de la salut sexual, les dades apunten una generalització de pràctiques de risc també en edats madures. “Les dades actualment ens estan dient que no tan sols ens hem de quedar amb la gent jove, hi ha incidència en persones de 40, 50, 55, 60 anys, i per això ens dirigim a una població general. La ITS està lligada a l’activitat sexual que un tingui i al risc que assumeixi”, va precisar Pérez. Per a la segona del ministeri de Salut, les proves ràpides suposen “una oportunitat a homes i dones del país d’accedir de forma gratuïta i ràpida a ser proactius amb la seva salut”.
Sobre el pla en el qual s’emmarca aquesta acció, va declinar definir un calendari. “Quan tindrem el pla? No puc parlar d’una data exacta, però hi estem treballant de forma activa”, va assegurar la secretària d’Estat. “Però encara que no tinguem el document, el que volem és fer passos endavant”, va defensar.