PREGUNTES A L'EXECUTIU

La UE no es planteja tornar a negociar l’acord d’associació

El cap de Govern alerta l’oposició sobre les “conseqüències econòmiques dures” si es rebutja el pacte

Xavier Espot, cap de Govern, al Consell General.

Xavier Espot, cap de Govern, al Consell General.CONSELL GENERAL

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Debat agre sobre l’acord d’associació durant la sessió de preguntes al Govern d’ahir a la tarda. L’afirmació més categòrica de la discussió la va fer el cap de Govern, que va advertir els grups partidaris del no que la Unió Europea no està disposada a renegociar un nou acord. Justament, Cerni Escalé, conseller de Concòrdia, va demanar a Xavier Espot per aquesta qüestió: la possibilitat o no de redissenyar el text negociat durant els últims nou anys, ja que, segons Escalé, “fins i tot alguns membres del pacte d’estat n’apunten defectes”. En aquest sentit, el conseller general va interpel·lar el Govern sobre la necessitat de “portar a referèndum” un text que té “problemes importants”.

“Van decidir [Concòrdia] formar part del problema i no pas de la solució”
Xavier Espot, Cap de Govern
 

Pel que fa a la negociació tancada, Espot va recordar que s’ha fet “una inversió en recursos humans i material mai vista a la història d’Andorra pel que fa a tractats bilaterals”. “La negociació ha passat per alts i baixos. Ha estat àrdua i difícil. Ara bé, puc garantir que hem aconseguit el millor acord possible.” El cap de Govern va acusar Concòrdia d’actuar amb “irresponsabilitat” pel fet de “fer creure que el text podrà ser renegociat”. “Vostès van rebutjar formar part del pacte d’estat, per tant, van decidir formar part del problema i no pas de la solució”, va afegir.

“Alguns membres del pacte d’estat han apuntat defectes importants [de l’acord]”
Cerni Escalé,  Líder de Concòrdia

Quant a la proposta del primer partir de l’oposició de treballar per assolir una relació amb Europa similar a la de Suïssa (amb acords puntuals), el cap de Govern va indicar que plantejar aquesta possibilitat és una “frivolitat”. “Facin un exercici de responsabilitat”, va reclamar. Sobre les conseqüències econòmiques de rebutjar l’acord, Espot, dirigint-se ja a tota l’oposició i en un to més solemne, va augurar que “seran dures”. “Qui haurà de gestionar les conseqüències no seré jo, sinó els pròxims parlamentaris i espero que no siguin vostès.” Per la seva part, Escalé va reiterar en la idea d’un acord que és “particularment favorable a les institucions europees”. “Tenen tanta pressa per governar que estan disposats a atacar projectes que han estat compartits per liberals, socialdemòcrates i demòcrates”, va reblar Espot a Concòrdia. El moment del debat que va prendre un caire més agre va ser durant una rèplica d’Espot a una qüestió de la consellera Carine Montaner (Andorra Endavant), que prèviament havia preguntat per l’eina fallida d’intel·ligència artificial que el Govern té instal·lada a Tràmits i s’usa com a instrument consultiu sobre l’acord. Montaner va anunciar que el grup que lidera també invertirà en un web consultiu d’intel·ligència artificial i Espot va respondre que “hi hauria d’haver una mica més d’intel·ligència natural en aquesta cambra”. Concòrdia (no pas Andorra Endavant) va reprovar la duresa del to del Govern durant tota la sessió d’ahir.

EL LÍDER DE DA S'OBRE A UN DEBAT TELEVISIU CORAL

“No em fa por el debat”, va manifestar ahir Xavier Espot sobre la possibilitat de discutir l’acord d’associació en un plató televisiu amb el líder de Concòrdia (Andorra Difusió ha esbossat la proposta). Cerni Escalé va forçar el cap de Govern a posicionar-se i aquest va respondre amb vacil·lacions: “No hi tinc cap problema, però hauria de donar un tracte igualitari a totes les forces polítiques. Aquesta qüestió em suscita dubtes a l’hora d’acceptar, però no m’hi tanco.”

MOLNÉ RECONEIX QUE "FALTA MÉS PERSONAL" A LA PRESÓ

“Falta més personal [al centre penitenciari]”, va admetre ahir Ester Molné, ministra de Justícia i Interior. Susanna Vela, parlamentària del PS, va preguntar a la ministra pels protocols de prevenció del suïcidi i per l’atenció sanitària i psicològica diària als interns. Molné va indicar que el seguiment que se’n fa és “acurat” i que quan hi ha casos de risc (amenaça d’autòlisi) es decreta una “derivació d’urgència”. La ministra va acusar Vela d’instrumentalitzar el suïcidi succeït fa un parell de setmanes “per dir que s’està maltractant els interns”. Molné, a més, va descartar efectuar cap auditoria externa per examinar el cas perquè “no hi ha indicis de negligència”. Interior treballa per “incrementar els recursos” pel que fa a l’atenció als presos amb problemes de salut mental.

Ester Molné.

Ester Molné.Sergi Perez Moreno

COMPROMÍS PER CONTROLAR EL FLUX D'INVERSORS ESTRANGERS

Ester Molné, ministra de Justícia i Interior, va defensar ahir l’atorgament de permisos d’immigració a 125 treballadors estrangers per compte propi: “No seria just que el Govern no atorgui els permisos perquè no hi ha quota disponible, ja que els sol·licitants han hagut d’iniciar una activitat econòmica abans de demanar el permís. El Govern revisa que s’hagin seguit tots els passos fins a la sol·licitud. Del primer a l’últim, que és la inscripció al registre de propietats.” Va afegir que amb la llei òmnibus la concessió dels permisos quedarà més ben regulada i va admetre que cal “controlar l’establiment d’inversors estrangers”.
tracking