Innovació

Espot anuncia més ajudes per al sector de biotecnologia

El cap de Govern defensa que l'acord d'associació permetrà potenciar els projectes d'aquest camp

La visita d'avui a les instal·lacions de Cellab

La visita d'avui a les instal·lacions de CellabCEsteve/SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat aquest dijous durant la presentació del laboratori GMP de Cellab que l'acord d'associació podria potenciar significativament el sector de la biotecnologia. "Si realment tinguéssim l'acord d'associació, en certa manera tindríem un segell, una homologació tàcita que faria que moltes més empreses decidissin venir aquí" ha apuntat, Espot. "Això també crearia sinergies i acabaria desenvolupant un autèntic sector en l'àmbit de la biotecnologia, la biomedicina, etc." ha afegit, el cap de Govern, qui també ha avançat que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, està treballant en la possibilitat de crear una línia d'ajuts pel sector de cara a l'any vinent, més ambiciosa que l'actual.

Durant la presentació, el director del laboratori, Alexandre Marfany, ha explicat que Cellab ha superat satisfactòriament la implementació de les Good Manufacturing Practices (GMP), convertint-se d'aquesta manera en un laboratori farmacèutic fabricant de teràpies avançades. "Vam sol·licitar a l'Agència del Medicament Espanyol que ens vingués a auditar. Ha estat un procés llarg, però ara el nostre personal està reconegut per fer teràpies gèniques, cel·lulars... això et situa com a pioner dins del món farmacèutic" ha celebrat, Marfany, qui ha concretat que l'empresa s'està enfocant a crear medicaments personalitzats per a malalties sense cura. De fet, en aquests moments, Cellab està participant en un assaig clínic de l'Hospital Universitari Infantil del Niño Jesús de Madrid. "Participem en un tractament enfocat a nadons prematurs que pateixen broncodisplàsia pulmonar, és a dir, que neixen amb els pulmons poc desenvolupats i que estan molts dies a l'UCI o, fins i tot, es moren" lamentava, Marfany. "Nosaltres creem unes cèl·lules que se'ls injecten directament als pulmons i, al cap d'unes setmanes, surten de l'UCI. És una passada perquè la mortalitat baixa brutalment i això genera molta esperança de cara a moltes altres teràpies que poden sortir" ha assegurat, el CEO de Cellab.

De fet, tal com ha destacat Espot, només hi ha una empresa privada a Espanya que estigui reconeguda amb el mateix segell que Cellab. "Comparant-nos amb els nostres veïns, el fet de poder tenir una instal·lació amb aquestes acreditacions és un orgull per nosaltres i espero que també pel país," ha assenyalat Marfany. "Aquest segell que els hi acaben d'atorgar és importantíssim, ja que els habilita a fer assajos clínics de molt nivell i amb l'objectiu de poder curar malalties degeneratives, càncers... és una fita importantíssima" ha destacat per la seva banda, Espot.

La presentació del laboratori, que ha constat d'una visita a les instal·lacions i uns parlaments posteriors, ha comptat amb la presència de diverses autoritats nacionals i comunals, com el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, qui ha ressaltat que s'ha de treballar conjuntament entre el sector privat i la Universitat d'Andorra perquè es puguin disposar de les infraestructures necessàries per a poder acollir aquest tipus d'empreses al país. "D'aquesta manera, podran venir estudiants nacionals o de fora a fer estades formatives en empreses punteres en el sector de la biotecnologia i d'alt valor afegit. Aquí al comú tenim les competències per col·laborar amb això" ha indicat, Cairat.

Davant d'una pregunta sobre la futura residència universitària, Cairat ha comentat que ha tingut l'ocasió de parlar-ne amb Marsol i ha avançat que preveu poder fer un grup de treball per avançar en aquesta qüestió després de l'estiu. "Sobre la taula tenim una proposta que sabíem que per preu i condicions no encaixava, però penso que tenim l'obligació, com deia, d'ajudar a crear aquest ecosistema d'ensenyament superior, d'innovació empresarial i la residència universitària ara sí que és cabdal per això" ha apuntat el mandatari comunal, qui ha destacat que hi està treballant amb la col·laboració del ministeri d'Educació. "En tot cas, la voluntat del comú de Sant Julià és que part de l'Hotel Pol pugui acollir aquesta infraestructura. Nosaltres ja hem començat a treballar amb aquest model de residència universitària i, pròximament, adjudicaré el futur pla de viabilitat econòmica que ens ha de guiar respecte als preus" ha puntualitzat, Cairat.

tracking