NOVA REGULACIÓ DELS ESTUDIS

L’Institut de Música passarà a ser conservatori oficial

El Govern, amb l’aprovació de dos reglaments, fa un pas endavant per a l’homologació dels estudis musicals a l’exterior del país

Olalla, Sabata i Bardina.

Olalla, Sabata i Bardina.ANA

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut de Música esdevé conservatori. Aquesta fita, en la qual es treballava des de feia “anys”, tal com va recordar ahir el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, és possible gràcies a l’aprovació de dos reglaments que sortiran publicats avui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i que serveixen per crear el conservatori i també, des d’un vessant més tècnic, per regular les proves d’accés als estudis musicals. “És un dia important per aquest camí per consolidar les bases dels estudis de música no superiors del país”, va valorar el coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Jordi Sabata, que va emfasitzar que gràcies a aquests dos textos es crea “l’arquitectura jurídica” que serveix per fer un pas més “important” perquè els estudis de música que es facin al país siguin homologables a l’exterior.

Bardina va recordar que un primer pas per a l’impuls dels estudis musicals al país es va donar el 2020, amb el reglament que va permetre la creació de títols de música. Després d’aquests quatre anys d’aplicació “s’ha estat treballant” i s’ha detectat algunes disfuncions que ara amb els dos reglaments presentats ahir es volen resoldre. De totes maneres, va puntualitzar que la fita que s’aconsegueix ara és la feina “al llarg dels anys amb la finalitat d’adequar els estudis musicals per tal que poguessin tenir els requisits del que han de ser les titulacions oficials d’estat”. Amb el reglament de creació del conservatori de música i de les escoles oficials de música i el de proves d’accés s’estableixen les bases perquè les institucions dels països veïns puguin reconèixer els estudis de música que es fan al Principat i, per tant, ara s’obre una nova fase en què caldrà negociar aquestes homologacions amb els estats veïns.

Respecte del reglament del 2020, que ara queda derogat, Bardina va destacar que la principal novetat és que abans s’establia que per ser escola oficial calia oferir els nivells bàsic, elemental i mitjà de música, i ara només caldrà que s’ofereixi l’elemental i el mitjà, i que els estudis estiguin oficialitzats pel ministeri. També es fixen els “camins” perquè els alumnes puguin accedir als dos nivells i que en els títols es faci constar l’especialitat musical cursada. Igualment, s’estableix que per poder ser conservatori de música és necessari impartir els tres nivells de música (bàsic, elemental i mitjà) i que les formacions del nivell elemental i mitjà siguin oficials, és a dir, que els plans d’estudi estiguin validats pel ministeri encarregat de l’educació, un requisit que a hores d’ara compleix l’institut.

tracking